Hlavní obsah

Obrat ve Sněmovně: Němcovou čeká pád, Filipa návrat na výsluní

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikladné politické strany – ODS a komunisté – si podle všeho vymění role v nejvyšších patrech parlamentní politiky. Volební pád ODS a vzestup KSČM nejspíš znamená, že do vedení Sněmovny se po jedenácti letech už nedostane lídryně ODS Miroslava Němcová, zatímco návrat na výsluní si vychutná šéf komunistů Vojtěch Filip.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Místopředsedkyně strany a bývalá kandidátka na premiérku Němcová, která se může opírat jen o 16 poslanců ODS, byla v různých funkcích ve vedení Sněmovny tři volební období už od roku 2002. Filip s třetím nejsilnějším poslaneckým klubem za zády (33 mandátů) byl místopředsedou dolní komory od stejného roku až do roku 2010.

Rýsuje se shoda, že komora bude mít předsedu a čtyři zástupce, mezi nimiž má být zástupce soc. dem., ANO, lidovců a komunistů. Naději na zastoupení má pak už jen TOP 09 s 26 poslanci na úkor slabší ODS.

Pochybuje i Stanjura

Pád Němcové v úterý připustil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, když prohlásil, že jeho strana sice má o funkci místopředsedy Sněmovny zájem, má kvalitní kandidátku, nicméně není jisté, zda post dostane. „Pokud se vládní většina rozhodne, že opozici to místo nedá, tak to budeme respektovat, nebudeme plakat ani si stěžovat,“ řekl Stanjura s tím, že ale takový postup by nebyl správný.

Podle šéfa poslanců ODS je pravděpodobné, že po letech budou ve vedení Sněmovny opět komunisté. „Ale to je odpovědnost většiny, která teď existuje,“ dodal. Stanjura stejně jako zástupci dalších stran připouští, že Sněmovna by měla mít čtyři místopředsedy.

Kdo s koho?

„Pokud budou čtyři místopředsedové, pak určitě někdo ostrouhá,“ řekl Právu šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který byl svým klubem se 14 poslanci na funkci už nominován.

Pět křesel prosazují komunisté s tím, že jedno z nich připadne právě jim jako třetí nejsilnější straně. „Tento model nám připadá, že by ho mohla Sněmovna akceptovat a že by mohl dobře fungovat,“ prohlásil v úterý šéf klubu Pavel Kováčik.

O křeslo se hlásí se svými 14 poslanci také Úsvit, který by ho obsadil šéfem Tomiem Okamurou. Podle všeho je ale toto hnutí bez šancí. Své zastoupení by mohli získat pouze v případě, že by komora měla šest místopředsedů, což není reálné.

„Nejpravděpodobnější variantou může být jeden plus čtyři,“ řekl v úterý Právu šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka s tím, že strana, která bude mít předsedu komory, už nemusí mít místopředsedu. Soc. dem. vychází z poměrného zastoupení, tedy podle počtu získaných mandátů. „I proto si soc. dem. nárokuje pozici předsedy Sněmovny,“ zopakoval Sobotka. Dodal, že svého místopředsedu by nepochybně měli mít komunisté.

Jourová chce předsednictví pro ANO

Pro čtyři místopředsedy je podle vyjádření pro Právo také Babišovo ANO a TOP 09.

Šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík stejně jako místopředsedkyně ANO Věra Jourová připouštějí, že jedno z míst obsadí komunisté podle zásady poměrného zastoupení.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová na nedělním jednání širšího vedení ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání grémia strany.

Foto: Petr Janiš, Právo

Tomio Okamura ve volebním štábu hnutí Úsvit přímé demokracie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Foto: Petr Horník, Právo

Hlasování o rozpuštění sněmovny.

Jourová trvá na tom, že předsedu Sněmovny by mělo obsadit hnutí ANO. Spekuluje se právě o ní. Jourová ale v úterý v ČT naznačila, že uvažuje spíš o vládě: „Mluví se o mně jako o ministryni pro místní rozvoj (Jourová už byla náměstkyní). Jsem spíš člověk exekutivy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám