Hlavní obsah

Obrana potopila spolek záložáků

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před lety vojáci společně pořádali různé akce – mezinárodní střeleckou soutěž nebo jazykovou akademii pro záložáky z celého NATO. A teď jsou generální štáb a Asociace záložních brigád (AZB) na kordy.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Článek

Neshody a spory došly až tak daleko, že ministerstvo obrany spolku záložáků vypovědělo memorandum o spolupráci. A to se stalo v nejméně vhodnou dobu, protože AZB by měla od příštího ledna dva roky předsedat významné mezinárodní organizaci CIOR, sdružující vojáky v záloze.

Podle prezidenta asociace Arnošta Líbezného je ostudné, že budou v čele prestižní organizace, která sdružuje okolo jednoho a půl miliónu rezervistů z celého světa, aniž by měli podporu vlastní armády a ministerstva obrany. „Přestože ministerstvo deklarovalo, že nás nepodporuje, tak pro naše prezidentování hlasovali všichni partneři v CIOR. Někteří nám nabídli i finanční a personální pomoc,“ řekl Právu Líbezný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodal, že pomoc přislíbila řada českých zbrojařských firem. Ty by měly pomoci uhradit zhruba 10 miliónů, které budou potřebovat na uspořádání několika konferencí a dalších akcí.

Obrana: Nedodržovali dohodu

Bývalý ministr obrany a generál v záloze Miroslav Kostelka se na obranu zlobí. „Ministerstvo se tímto krokem vzdalo další spolupráce s CIOR. Řada představitelů této organizace na to reagovala tím, že českému předsednictví finančně pomohou. To je neuvěřitelná ostuda armády a ministerstva obrany,“ řekl Právu Kostelka.

Kromě sdružení záložáků CIOR, které vzniklo v roce 1948, existuje ještě institucionální organizace rezervistů při NATO, tzv. NRFC. Obě organizace již skoro třicet let spolupracují. Podle Líbezného je nepsaným pravidlem, že dvouletého předsednictví obou spolků se ujme vždy jedna země.

Tak to mělo být i u České republiky. Generální štáb minulý rok odsouhlasil, že alianční výbor pro zálohy v letech 2016 a 2017 povede. Když ale přišla řeč na to, zda bude ministerstvo obrany podporovat český spolek záložáků ve vedení CIOR a pomůže s pokrytím výloh, vše se zaseklo. A skončilo to letos v lednu jednostranným vypovězením memoranda.

Ministerstvo se brání, že Líbezný nedodržoval vzájemnou dohodu a snažil se přehodit část pořadatelských povinností na obranu. „Asociace například vyvíjela snahy o přenesení povinností vyplývajících z jeho členství v CIOR na ministerstvo obrany,“ řekla Právu tisková mluvčí obrany Jana Zechmeisterová.

Kolik důstojníků vlastně zastupují?

Dodala, že asociace ministerstvu neposkytla informace, kolik důstojníků v záloze zastupuje. „Vzhledem k tomu, že se nepodařilo zjednat ani přes opakované snahy nápravu, došlo ze strany ministerstva obrany k jednostrannému vypovězení memoranda o spolupráci s tímto spolkem,“ uvedla mluvčí.

AZB má podle Líbezného okolo tří set členů, většinou jde o aktivní záložáky. Ve vedení asociace je pět lidí. Od obrany zatím žádné peníze nezískala. „Peníze na provoz získáváme z příspěvků a darů,“ řekl Líbezný. Podle něj kooperace s vojáky byla dlouhodobě dobrá, ale na generálním štábu se změnili lidé, kteří o spolupráci už nestáli. „My jsme nezávislý spolek, kterému nejde velet, ale musí se najít rozumný způsob spolupráce. Jestli se nenajde, tak to nemůže fungovat,“ podotkl Líbezný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám