Hlavní obsah

Obrana hledá podporu pro levné eurofightery

Novinky, Lukáš Bek, Kamil Houska
PRAHA

Ministerstvo obrany podle informací Práva zvažuje, jak zajistit ochranu českého vzdušného prostoru novými nadzvukovými stíhačkami, aniž by je muselo nakoupit za desítky miliard korun nebo draze platit za jejich pronájem.

Foto: Jan Kaše

dopravní nehoda v sadech Pětatřicátníků

Článek

Řešení, pro které chtějí v kuloárech funkcionáři resortu získat politiky, počítá s tím, že by na nebi létaly nové evropské letouny Eurofighter, které společně vyrábí Německo, Itálie, Španělsko a Velká Británie. Vše by se navíc mohlo odehrát bez výběrového řízení.

Gripen by byl vyšachován

Dosud preferovaný letoun Gripen britsko-švédského konzorcia BAe-Systems by se tak bez možnosti bojovat v soutěži o přízeň ocitl mimo hru. Stejný osud by potkal některými politiky navrhovanou variantu nákupu či pronájmu starších amerických stíhaček F-16 od Lockheed Martin, případně F-18 firmy Boeing.

Činitelé resortu obrany mají následující plán - navrhují jednat s některou zemí, která má nebo bude mít ve výzbroji Eurofighter, o vzniku společné jednotky vzdušných sil. "Oni by mohli dodat letadla, a my bychom poskytli piloty a hradili samozřejmě provoz stíhaček," uvedl pro Právo zdroj z ministerstva obrany, který si kvůli citlivosti této informace nepřál být jmenován.

Dodal, že některé země, které si v minulosti letouny Eurofighter objednaly, nyní zjišťují, že by jim stačil menší počet letadel a společná jednotka by mohla pro ně být vhodným způsobem, jak si stíhačky de facto ponechat, ale nemít problémy s jejich provozem. "Je to samozřejmě zatím úvaha, předběžně má ale mezi politiky, se kterými se o tom mluvilo, podporu," informoval činitel resortu obrany.

Podle něj by se mohly strany dohodnout, protože Eurofighter nebyl letounem, který některé strany protlačovaly. ČSSD se dlouhodobě klonila k nákupu Gripenů, zatímco ODS preferovala americké dodavatele. "Je to jako s prezidentem. Když se nejste schopni dohodnout, musíte slevit na obou stranách, a najít v tomto případě třetí letadlo," dodal zdroj.

Eurofighter je dvoumotorová stíhačka použitelná i k bombardování. Její hlavní evropskou konkurencí je jednomotorový gripen.

Rozhodne se nejdřív v květnu

Oficiální informace jsou zatím velmi tajuplné. Vláda se rozhodla odložit o více než tři měsíce řešení ochrany vzdušného prostoru Česka. Zda budou nakoupeny nové stíhačky tak bude jasné nejdříve na konci května, informoval ve čtvrtek ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Dodal, že jde o dohodu koaličních stran. "Zkoumáme všechny alternativy," uvedl. Původně se předpokládalo, že bude ochrana vzdušeného prostoru vyřešena do konce února. Politici však podle Tvrdíka neměli dost prostoru na dohodu kvůli zahraničněpolitické situaci a jednáním kolem volby prezidenta.

"Ta otázka je opravdu komplikovaná. Momentálně je mnoho jiných složitých věcí na práci, které jsou aktuálnější," řekl Právu k odložení rozhodnutí vlády premiér Vladimír Špidla. "Pan ministr obrany musí předložit návrhy na řešení a zdůvodnit to. Já nemám žádnou předběžnou prioritu," dodal.

Polsko se nedávno rozhodlo pro americké F-16, Maďaři si pořizují gripeny a Slovensko nedávno prohlásilo, že hodlá modernizovat své MiG-29.

Pět scénářů podle ministra Tvrdíka:

- Česko ochrání svůj vzdušný prostor prostřednictvím dohody se státy NATO

- Nakoupí vlastní stíhačky

- Pronajme si letouny

- Přistoupí k dvoustranné dohodě s dalším státem. Od loňska se zvažuje projekt Společné nebe se Slovenskem.

- Poslední možnost, kterou Tvrdík nepovažuje za rozumnou, je neexistence ochrany vzdušného prostoru.

Reklama

Související články

O ochraně nebe nad Českem až v květnu

Řešení ochrany vzdušného prostoru České republiky se odkládá na květen. Ve čtvrtek to oznámil ministr obrany Jaroslav Tvrdík s tím, že ve hře jsou stále...

Výběr článků

Načítám