Hlavní obsah

Obrana chystá nákupy za 22 miliard

Právo, Oldřich Danda

Ministerstvo obrany se letos chystá utrácet ve velkém. Do konce roku chce rozjet zakázky za více než 22 miliard korun. Podle seznamu významných zakázek na rok 2016, který resort obrany odeslal ke schválení vládě a který má Právo k dispozici, odstartují letos armádní nákupčí například nákup dvanácti vrtulníků za skoro devět miliard, 42 šestikolových obrněnců Titus za 2,2 miliardy nebo osm 3D radarů MADR za tři miliardy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo delší dobu nevypisovalo žádné velké zakázky, protože rozpočet stačil sotva na pokrytí akutních potřeb. Loni se ale vláda zavázala, že kvůli zhoršené bezpečnostní situaci bude armádě každoročně přidávat několik miliard.

Letos dostala navíc přes čtyři miliardy a může hospodařit s více než 47 miliardami, příští dva roky by se armádní rozpočet měl navýšit skokově o šest až sedm miliard korun ročně.

Pandur a Titus z Kopřivnice

„Armáda má po dlouhých letech nejistoty daný jasný rozpočtový rámec a vládou schválenou koncepci výstavby. Teď je třeba zahájit postupnou modernizaci výzbroje a dalšího vybavení,“ ­řekl Právu ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Ministerstvo chce největší zakázky nakoupit systémem vláda–vláda, kdy dohody se zbrojaři garantují jejich vlády. Chce takto pořídit vrtulníky a radary. V případě vrtulníků počítá obrana s výdajem 8,6 miliardy korun za 12 víceúčelových, dvoumotorových vrtulníků, které uvezou až deset lidí a budou vyzbrojeny kulometem a raketami.

Obrana už oslovila vlády USA, Francie a Itálie a také její výrobce. Konkrétně americkou firmu Sikorsky, která nabízí známý vrtulník Black Hawk, nebo americkou společnost Bell – vojáci by měli zájem o typ UH-1Y Venom. Italská firma Augusta Westland nabízí stroje AW139 a francouzský letecký gigant Airbus může dodat dva vrtulníky: lehčí typ H145M nebo těžší AS565 Panther.

Ministerstvo očekává, že letos na podzim pošle firmám poptávku a rok nato s vybraným uchazečem a jeho vládou podepíše smlouvu. První vrtulníky by vojáci mohli získat v roce 2019.

Na nákup radarů si obrana vyčlenila šest miliard korun, polovina by měla být na samotné radary a polovina na 20letý servis. Vláda minulý týden už schválila, že ministerstvo může oslovit britskou, izraelskou, švédskou a francouzskou vládu a také britského výrobce BAE Systems, izraelskou ELTA, švédský SAAB a francouzsko-americkou firmu Thales Raytheon Systems.

V případě radarů chce smlouvu podepsat již letos na podzim s tím, že první radary by vojáci dostali na přelomu roku 2017 a 2018.

Na konci roku chce obrana také odstartovat jednání s firmou Czechoslovak Group (dříve Excalibur), která by měla armádě vyrobit 36 vozů spojovacích a šest velitelských vozů Titus. Jde o francouzské obrněnce na podvozku Tatra 6x6, na jejich pořízení ministerstvo počítá s 2,2 miliardy korun.

„Vozy Titus by se měly vyrábět v novém závodě Tatra Defense Vehicle v Kopřivnici,“ řekl Právu mluvčí Tatrovky Andrej Čírtek.

Tatra má s českou armádou v poslední době dobré časy, protože v Kopřivnici se již chystají na výrobu 20 velitelsko-štábních pandurů za 1,3 miliardy korun. Tuto zakázku schválila vláda již loni. Czechoslovak Group má na výrobu pandurů exkluzivní smlouvu s americkou společností General Dynamics.

Dále se ministerstvo obrany chystá v Aeru Vodochody nechat za 437 miliónů předělat tři jednomístná letadla L-159 na dvoumístná. Do Vodochod půjde zřejmě i zakázka na servis letounů L-159 a L-39 za 1,7 miliardy korun.

Také nemocnice

Přes půl miliardy chce obrana utratit za osm švédských protiletadlových kompletů RBS-70NG. Podobnou částku má obrana vyčleněnu na pořízení čtyř letištních radarů. Za 610 miliónů chce armáda letos nakoupit munici.

V letošním roce chce také ministerstvo rozjet dostavbu Vojenské nemocnice Brno. Akce by měla vyjít na 873 miliónů a vytvořit v nemocnici až 45 nových lůžek, určených hlavně pro válečné veterány.

Necelou miliardu – 899 ­mi­liónů – se obrana chystá utratit v příštích čtyřech letech za úklid všech vojenských objektů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám