Hlavní obsah

Obleva české hory zatím neochromila

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denní i noční teploty nad bodem mrazu české hory doposud příliš nepoznamenaly. Obleva, kdy rtuť teploměru ve dne šplhala k pěti stupňům Celsia, neomezila provoz žádného ze spuštěných skiareálů. Změnu klimatu zatím ustála i střediska s ryze přírodním sněhem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Díky tomu, že jsme nejvýše položeným areálem v Česku pod tzv. Moravským ledovcem, můžeme na víkend otevřít další sjezdovku Velký Václavák. Ten byl zatím zavřený jenom kvůli malé novoroční klientele. Lyžovat se bude na Pradědu nepřetržitě, jako každý rok, do začátku dubna,“ slibuje Renáta Figurová ze skiareálu Praděd, kde sjezdovky s minimálně půlmetrovou vrstvou přírodního sněhu sahají do výšky skoro 1450 metrů nad mořem. „Upravené jsou i běžecké stopy,“ doplnila.

Skiareály závislé na zasněžování si stačily v minulých mrazivých dnech vytvořit zásobu technického sněhu. „Můžeme proto o víkendu spustit večerní lyžování na sjezdovce Protěž,“ přiblížila Zina Plchová, mluvčí největší lyžařské arény Česka SkiResortu Černá hora-Pec se skoro 45 kilometry sjezdovek, z nichž je nyní v provozu 33 v pěti krkonošských střediscích.

Večerní lyžování poběží o víkendu také ve Špindlerově Mlýně a řadě dalších skiareálů. Kanonáda sněžných děl umožnila do čtvrtečního teplotního skoku zasněžit v největším skiareálu Plzeňského kraje, šumavském Špičáku, v pořadí druhou sjezdovku Spodní Šance.

„Počínaje pátkem, následně pak v sobotu a ve středu zde bude probíhat i večerní lyžování,“ uvedl ředitel šumavského areálu Vladimír Kasík.

Předpověď není dobrá

V jihočeských areálech je na sjezdovkách mezi 20 a 70 centimetry sněhu. Zadovský areál uzavřel kvůli oteplení velký vlek na Nových Hutích. V provozu je na Zadově areál Kobyla. Ve skiareálu Lipno jsou pak v provozu tři kilometry sjezdovek.

Lyžuje se i ve středočeských areálech. „Podmínky máme dobré, na sjezdovce je asi 40 až 60 centimetrů sněhu. Předpověď ale není moc dobrá," řekl ČTK správce střediska Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku Jaroslav Krejčí.

Víkend bude teplý, pak Česko přikryje inverze

Počasí

Teploty přes den by se i v příštích dnech měly držet vysoko nad bodem mrazu. Následně by se měl projevit inverzní charakter počasí, což sněhové podmínky na horách rovněž příliš nevylepší.

Lze vyrazit i na běžky, ale pozor na kameny

Krkonoše, jejichž hřebeny pokrývá půlmetrová vrstva sněhu, slibují slušné podmínky i pro vyznavače bílé stopy. „Bezproblémová jízda na běžkách je možná hlavně po upravených cestách. Na turistických chodnících ještě nejsou zcela pod sněhem všechny kameny, které nebezpečně vyčnívají,“ upozornil náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. Riziko pádu smrtonosné laviny hrozí především v lavinových katastrech i během tohoto nízkého stupně. Lavina při druhém stupni lavinového nebezpečí naposledy zabíjela v prosinci 2008, kdy na Červinkově muldě nad Pecí pod Sněžkou zahynula 36letá skialpinistka. „Tehdy ale bylo víc sněhu,“ upřesnil Jirsa.

Foto: David Taneček, ČTK

Oteplení podmínky pro lyžaře zatím příliš nezhoršilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám