Hlavní obsah

Víkend bude teplý, pak Česko přikryje inverze

Počasí v závěru tohoto i začátku příštího týdne přinese teplé jihozápadní proudění a studenou frontu. Následně by měl na naše území proudit ve vyšších vrstvách atmosféry teplý vzduch, což bude mít za následek inverzní charakter počasí s nízkou oblačností v nížinách a vysokými teplotami v horských oblastech. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 9.1.2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ve čtvrtek bude převážně zataženo, zejména v severních částech republiky s deštěm a nejvyššími teplotami v Čechách mezi 6 a 10 a na Moravě a ve Slezsku 2 až 6 stupni Celsia.

V pátek bude polojasno až oblačno. V Čechách ráno teploty klesnou na 4 stupně až 0, na východě mohou být až -3.

„V průběhu dne bude od severozápadu přibývat oblačnosti v souvislosti s přechodem studené fronty, kterou ojediněle doprovodí srážky, které mohou být v oblasti Krušných hor v polohách nad 700 metrů smíšené či sněhové,” uvedla Honsová. V Čechách se odpolední maxima dostanou na 6 až 10, na Moravě a ve Slezsku bude kolem 4 stupňů.

Mráz a sníh dorazí do Česka až ve druhé polovině ledna

Počasí

Na východě republiky bude v sobotu zpočátku dne převládat zvětšená oblačnost s ojedinělými přeháňkami. Od západu se však bude vyjasňovat a v podvečer bychom se mohli dočkat jen minimální oblačnosti. Ráno teploty klesnou na 2 až -2 stupně. Na západě mohou být i -4. Přes den se maxima vyšplhají na 4 až 7 stupňů.

Méně oblačnosti vydrží i v neděli. Ráno se ojediněle mohou objevit mrznoucí mlhy a teploty budou klesat k -2 až -6 stupňům. Přes den se dostanou na 3 až 7 a je třeba se připravit na přechod další fronty, která od západu přinese zvětšenou oblačnost.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

V pondělí bude převládat oblačné počasí s ojedinělými přeháňkami, které budou v polohách nad 800 metrů smíšené. Ráno se budou teploty pohybovat kolem 0, přes den vystoupají na 3 až 7 stupňů.

V dalších dnech by měl převládat inverzní charakter počasí s nízkou oblačností a teplotami do 5 stupňů. Slunečno by mělo být na horách, kde se však budou teploty šplhat k 8 až 9 stupňům, což nepotěší lyžaře ani správce horských středisek.

Loňský rok byl v ČR druhý nejteplejší, sucho v krajině trvá

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám