Hlavní obsah

O Velikonocích se do ulic vrátí policisté se samopaly

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O velikonočních svátcích se do ulic měst a na všechna česká mezinárodní letiště preventivně vrátí policisté se samopaly. Dohodl se na tom ministr vnitra Milan Chovanec s premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD). Speciální bezpečnostní opatření by měla být také zavedena na Pražském hradě. V případě potřeby armáda vyčlení na pomoc policii zhruba 600 vojáků.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté se samopaly na Staroměstském náměstí

Článek

Posílení bezpečnostních opatření se vztahuje jak k Velikonocům, tak i k židovskému svátku pesach, který připadá na stejné období. Ministr zdůraznil, že krok je pouze preventivní ostražitostí, protože žádná informace stále nenasvědčuje tomu, že by bezpečnost v Česku byla ohrožena.

„Do českých měst a ulic se vrátí policisté s dlouhými zbraněmi, budou nasazena některá technická opatření a technické zábrany. Jedná se o preventivní opatření. Nemáme žádnou informaci, která by zásadním způsobem ohrožovala bezpečnost České republiky,“ uvedl Chovanec.

Nasazeno bude minimálně 500 policistů, uvedl Chovanec. Pokud by jejich síly nestačily, tak je připraveno jim pomoci dalších šest set vojáků.

Přísnější bezpečnostní opatření budou zavedena i na Pražském hradě. Podle Chovance je to především kvůli ochraně turistů, kteří přicházejí na Hrad. Vzhledem k tomu, že se srocují ve frontách, mohli by se snadno stát terčem útoku. O jaká opatření půjde, ministr specifikovat nechtěl.

„Jak začíná být tepleji, bude přijíždět stále více turistů a ten pohyb na Pražském hradě bude větší,” řekl Chovanec s tím, že je veřejnost brzy zjistí, až se uskuteční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám