Hlavní obsah

O Velikonocích má být chladněji než na Štědrý den, dál bude pršet

Novinky, jas

O nadcházejícím víkendu a Velikonocích se slunce ani vyšších teplot nedočkáme. Ráno se budou teploty pohybovat kolem nuly a v odpoledních maximech se nedostanou ani k deseti stupňům. Je tak možné, že velikonoční svátky budou nakonec chladnější než Štědrý den, kdy se teplota leckde vyšplhala přes deset stupňů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Shodným rysem počasí následujících dnů  budou četné přeháňky a velká oblačnost,” řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Ve čtvrtek bude ještě foukat čerstvý vítr, jehož nárazy budou na horách dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině. I nadále se tak mohou tvořit sněhové jazyky či závěje.  Odpolední teploty budou kolísat pouze mezi dvěma a šesti stupni.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V pátek bude přechodně méně oblačnosti v souvislosti s výběžkem vyššího tlaku vzduchu,” konstatovala Honsová s tím, že přeháňky by měly být pouze ojedinělé a zejména v horských oblastech. Převládat by mělo oblačno či polojasno s ranními teplotami mezi nulou a minus čtyřmi stupni a odpoledními maximy od čtyř do osmi stupňů Celsia.

Výstraha před sněžením
Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu na silné sněžení. „V odpoledních hodinách se bude od severu ochlazovat a srážky přejdou ve sněhové ve všech polohách. V čerstvém větru se budou vyskytovat četné sněhové přeháňky, místy doprovázené intenzivním sněžením s krátkodobým snížením dohlednosti a v polohách nad 400 metrů s přechodnou tvorbou sněhové pokrývky,” uvedli meteorologové. Varování platí až do čtvrtečních 23 hodin.
zdroj: ČHMÚ

V sobotu se vrátí počasí s velkou oblačností, četnými přeháňkami, které budou v polohách nad 500 metrů sněhové. Ranní minima budou mezi dvěma a minus dvěma stupni, odpolední teploty se dostanou na čtyři až osm stupňů.

Velmi podobný charakter bude mít počasí i v neděli. Déšť či četné přeháňky, které budou opět v polohách nad 500 metrů sněhové, doplní ranní minima v intervalu nuly až minus čtyř stupňů a denní maxima mezi třemi a sedmi stupni.

Počasí se nezlepší ani na Velikonoční pondělí. Koledníky doprovodí oblačná obloha s přeháňkami. Ranní teploty poklesnou na nulu až minus čtyři stupně, odpoledne se rtuť vyšplhá maximálně k osmi stupňům.

Reálně tak hrozí, že na Velikonoce bude chladněji než loni na Štědrý den, kdy se v  Ústí nad Labem dostala teplota na 11,9 stupně. Z historických pramenů lze vyčíst, že v roce 1968, kdy Velikonoce připadly na 23. dubna, byla maximální teplota 30,9 stupně. V roce 2011 bylo o Velikonocích 23 stupňů a loni 20 stupňů. Oproti tomu v roce 2012 naměřili 8. dubna na Jizerce minus 20,5 stupně, připomněla Honsová.

Ani výhled na další dny, který bude dále upřesňován, zatím neskýtá naději na změnu. Teploty se budou pohybovat do deseti stupňů a i nadále bude převládat velká oblačnost s přeháňkami, které budou od středních poloh smíšené či sněhové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám