Hlavní obsah

O uznávání protilátek chce Babiš rozhodnout do konce srpna

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O třetí dávce covidových vakcín pro starší lidi a případném uznávání protilátek na covid-19 jako dokladu bezinfekčnosti se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodne do konce srpna.

Foto: Novinky

TK po mimořádném jednání vlády 30.7.2021

Článek

Babiš ve svém pořadu na sociální síti Facebook uvedl, že o hladině protilátek proti covidu-19 bude zpracována klinická studie v Moravskoslezském a v Ústeckém kraji. Má se také konat odborný kulatý stůl, který má moderovat.

„Musíme do konce srpna rozhodnout, jak to bude s přeočkováním a jak to bude s uznáváním nebo neuznáváním protilátek. Zatím to má jenom Rakousko,” řekl Babiš. Experti se podle něj neshodují.

Německo bude očkovat třetí dávkou a podpoří vakcinaci dětí

Evropa

„Studie naznačují, že u starších osob, které byly očkovány před pěti, šesti měsíci, dochází k významnému poklesu hladiny protilátek,” podotkl k případné možnosti naočkovat seniory třetí posilovací dávkou.

Na očkování čeká podle předsedy vlády čeká 673 496 lidí, z toho 43 354 na první termín. K sobotnímu večeru bylo v Česku aplikováno podle statistik 10 652 947 dávek vakcíny, ukončené očkování má téměř 5,07 milionu lidí. Babiš propagoval k očkování místa bez registrace, kterých je nyní podle něho 88.

Protilátky by mohly motivovat k očkování, míní Babiš

Ministerský předseda také uvedl, že pokud by padlo rozhodnutí k uznávání protilátek, někteří lidé by mohli získat motivaci nechat se očkovat, pokud by zjistili, že mají protilátek málo.

Doufám, že mám covid. Radši protilátky než vakcínu, řekl Brit a zemřel

Koronavirus

Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková novinářům koncem července řekla, že odborníci uznávat protilátky na covid-19 jako prokázání bezinfekčnosti nedoporučují.

Člověk, který má protilátky, podle nich může onemocnět. Naopak negativní test na protilátky podle nich neznamená, že se člověk nedokáže před infekcí covidem chránit.

Podle předsedy vakcinologické společnosti Romana Chlíbka protilátky také nejsou důvodem, proč by se člověk neměl nechat očkovat. Po očkování podle něj klesají hodnoty protilátek pomaleji než po prodělání nemoci.

Reklama

Související články

Izrael začne očkovat třetí dávky vakcíny

Obyvatelé Izraele s oslabenou imunitou budou moci přijít na třetí dávku vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech. V neděli to oznámil izraelský...

Výběr článků

Načítám