Hlavní obsah

O růstu minimální mzdy stále není jasno. Maláčová chce koaliční jednání

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci vlády, zaměstnanců a zaměstnavatelů se v pondělí nedohodli na růstu minimální mzdy. Na Twitteru to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Odbory požadují navýšení o 1650 korun, zatímco zaměstnavatelé chtějí zvýšení maximálně o 700 korun. Maláčová navrhuje kompromisní variantu a svolání koaličního jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Článek

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová navrhuje kompromisní řešení – navýšení o 1350 korun. Už před dopoledním jednáním ale avizovala, že se strany zřejmě neshodnou a jednání bude pokračovat.

„Tripartita se neshodla na výši minimální mzdy. Rozhodnout bude muset vláda. Hned po jednání jsem proto požádala pana premiéra o svolání koaliční rady. Není na co čekat,“ napsala Maláčová na Twitter.

Studie: Zvyšování minimální mzdy v Česku nedopadlo na zaměstnanost

Ekonomika

Maláčová: Španělé mají 27 tisíc

Ta před jednáním premiérovi připomněla jeho nedělní projev, kdy uvedl, že Česko je například už vyspělejší než Španělsko.

„Ve Španělsku je minimální mzda 27 tisíc korun. Proč jsme vyspělejší než Španělsko a máme nižší minimální mzdu?“ ptala se Maláčová a dodala, že bude ráda za jakékoliv navýšení nad 1350 korun.

Důchodová komise plánuje minimální penzi

Ekonomika

Tlak na zvýšení mezd vytvářejí především odbory, které požadují nárůst o 1650 korun až na částku 15 tisíc korun.

„Je to požadavek jediný možný, který obstojí alespoň ve srovnání se sousedními zeměmi,” řekl na tiskové konferenci po jednání šéf odborů Josef Středula. Dále dodal, že současná minimální mzda, která činí 13 350 znamená pro řadu lidí život pod hranicí chudoby.

Ať vláda konečně přijme vzorec a koncept minimální mzdy, který by se odvíjel od tempa růstu průměrné mzdy
Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj

S argumenty ale zásadně nesouhlasí za zaměstnavatelé. Ti navíc nejsou ve svém postupu jednotní, řada z nich je proti navyšování, kompromis je ale zvýšení maximálně o 700 korun.

„Je to velice tristní. Žádáme, aby bylo jasno nejméně šest měsíců před koncem roku, jelikož podniky dělají kalkulace a nemají jasno,“ uvedl před jednáním prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj dále dodal, že zaměstnavatelé požadují, aby vláda dodržela slib a připravila koncepční řešení do budoucna.

„Ať vláda konečně přijme vzorec a koncept minimální mzdy, který by se odvíjel od tempa růstu průměrné mzdy,” řekl na tiskové konferenci Rafaj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám