Hlavní obsah

O řidičáky přišlo od července 36 tisíc lidí

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

O řidičské průkazy přišlo od prvního července za hrubé přestupky na silnicích téměř 36 tisíc osob. Dalších deset lidí se již stačilo vybodovat, tj. nashromáždit maximální počet 12 bodů. Uvádějí to statistiky ministerstva dopravy (MD).

Článek

Nejvíce zákazů řízení motorových vozidel dostali řidiči v Moravskoslezském kraji. Úřady tam od července do druhého října odebraly řidičáky 6004 lidem.

"Tamní prvenství lze vysvětlit jednoduše, hodně se tam pije alkohol," uvedl dopravní specialista Stanislav Huml. Statistiky označil za neuvěřitelně vysoké. Na dalších místech jsou v obdržených zákazech řízení šoféři z Ústeckého a Středočeského kraje, naopak nejlépe je na tom Vysočina. Celkově nesmělo do pondělí v Česku za volant 35 994 osob.

"Statistiky zahrnují nejen probíhající a ukončená správní řízení, ale i rozhodnutí soudů. Některé případy, které jsou do nich zaneseny, proto mohou být staré třeba čtyři roky, justice funguje pomalu," řekl Právu Vlastimil Šindýlek z odboru agend řidičů MD. Podle něj tak údaje nevypovídají zcela přesně o účinnosti bodového systému. Jeho kolega Jan Kněžínek však odhadl, že na tzv. staré kauzy připadá zanedbatelné minimum a nová pravidla se v nich již odrážejí.

V ČR je evidováno přibližně šest miliónů řidičů. Z toho je zhruba 2,5 miliónu žen a 3,5 miliónu mužů.

Za hrubý přestupek konec řízení

Novela silničního zákona policistům vrátila možnost odebírat za vážné dopravní přestupky řidičský průkaz na místě, mimo jiné silně opilým šoférům či za způsobení těžké havárie.

Průkazy pak putují na příslušné obecní, městské úřady, kde mají pět dní na zahájení správního řízení s motoristou. Nestihnou-li to, musejí mu podle některých právníků řidičák vrátit. Šofér o něj případně znovu přijde až po uzavření řízení, což může trvat týdny.

"Policista řidiči odebere průkaz za každý přestupek, který nelze projednat v blokovém řízení. Jde mimo jiné o případy, kdy řidič řídil opilý nebo pod vlivem drog, spáchal těžkou dopravní nehodu, ujel z místa havárie či odmítnul lékařské vyšetření na drogy atd. Hodně lidí si ale neuvědomuje, že mohou přijít až na rok o řidičák kvůli špatnému technickému stavu vozidla," řekl Právu odborník na silniční právo Milan Bělka.

V bodech vedou Jihočeši

Nejvíce bodů v republice nasbírali za nejrůznější přestupky řidiči v Jihočeském kraji, do včerejšího dne jich nashromáždili 22 764. V těsném závěsu za nimi jsou pak šoféři na Vysočině s 22 254 body.

Po zavedení nového silničního zákona se do začátku října vybodovalo deset osob. Dva z Prahy, Vysočiny a Jihočeského kraje, po jednom z Jihomoravského, Moravskoslezského, Plzeňského a Ústeckého kraje.

Celkem bylo body potrestáno 90 tisíc řidičů, v průměru každý z nich obdržel dva body.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám