Hlavní obsah

O policii v koaličním sporu nešlo, tvrdí Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus má za to, že v koaličním sporu nešlo ve skutečnosti o reorganizaci policie, ale o politický souboj. V něm prý zatím zvítězili zastánci parlamentního demokratického režimu. Podle Klause jde však pouze o „etapové vítězství” v dlouhém závodě.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Hnutí ANO v posledních dnech hrozilo vypovězením koaliční smlouvy, pokud ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) schválí plány vedení policie na reorganizace sboru. Vadilo mu hlavně sloučení protikorupčního útvaru a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Chovanec reformu ve středu podepsal, ANO nakonec smlouvu nevypovědělo, ale chce jednat o jejích změnách. [celá zpráva]

O reformu policie však ve sporu podle Klause nešlo. "Tématem je ostrý politický souboj mezi zastánci takzvané velké protikorupční revoluce, která změnila naši zemi před třemi lety, s těmi, kteří se pořád dožadují toho, abychom žili ve světě polistopadového politického demokratického parlamentního režimu," řekl.

Vyhráli jsme všichni, věří Klaus

Klaus doufá, že veřejnost "prokoukla", že šlo pouze o tvrdou politickou hru, ve které padlo zatím jen etapové vítězství. "Ale ten Závod míru se jede na 15 etap, takže uvidíme, jak to dopadne dál," řekl.

Výhru nepřipsal ČSSD. "Já si myslím, že to bylo etapové vítězství nás, kteří si přejeme, aby byl zachován polistopadový charakter naší země," uvedl.

Exprezident hovořil o vítězství "velké protikorupční socialistické revoluce" nad standardní politikou už nedávno u příležitosti 25. výročí vzniku ODS. Nastala podle Klause v souvislosti s pádem kabinetu Petra Nečase v roce 2013, který následoval po zásahu policie na Úřadu vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám