Hlavní obsah

O nouzovém stavu se má rozhodovat ve čtvrtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci budou rozhodovat o delším nouzovém stavu pravděpodobně ve čtvrtek. Uvedla to místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Mračková Vildumetzová a Andrej Babiš (oba ANO)

Článek

Vláda nouzový stav vyhlásila od 4. března v souvislosti s řešením uprchlické krize způsobené válkou na Ukrajině. Sněmovna jej následně prodloužila do konce května. Není prozatím jasné, o jak dlouhé prodloužení bude kabinet žádat, vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) tento týden naznačil, že by to mohlo být opět 30 dnů.

„Za sebe říkám, že to věcnou podstatu má,“ řekl. Rakušan je zároveň národním koordinátorem pro zvládání uprchlické krize. V minulosti opakovaně zmiňoval, že stav nouze nemá vliv na běžný chod života v České republice.

Schváleno. Nouzový stav bude do konce května

Domácí

Premiér Petr Fiala (ODS) svolal na úterý mimořádné jednání vlády k migrační krizi. Právě tam by mělo k projednání dalšího prodloužení nouzového stavu dojít. Oficiálně je jediným bodem zasedání informace o dalším postupu při řešení uprchlické krize.

Poslanci hnutí ANO včera kritizovali, že Rakušan nedostatečně vysvětlil plénu Sněmovny, proč delší nouzový stav zvažuje. „Budeme čekat na jednání vlády, které proběhne v úterý vpodvečer. Podle zdůvodnění jako poslanecký klub dáme stanovisko,“ uvedla Vildu­metzová.

Anketa

Souhlasíte s dalším prodloužením nouzového stavu kvůli migrační krizi?
Ano
8,5 %
Ne
91,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29806 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám