Hlavní obsah

O konfliktního Zemana strany nestojí

Právo, Oldřich Danda

V minulosti se mnohé parlamentní strany mohly přetrhnout, aby prezident Miloš Zeman přijal pozvání na jejich sjezdy či sněmy. Letos je vše jinak – prezident podle zjištění Práva nedostal a nedostane ani jednu pozvánku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Začalo to sněmem ANO koncem února a pokračovalo březnovým sjezdem ČSSD.

Málokterý politik to veřejně přizná, ale neoficiálně říkají, že důvodem nezájmu o hlavu státu jsou prezidentovy neslušné či kontroverzní výroky. Naplno to říkají zástupci hnutí Starostů a nezávislých, kteří mají svůj sněm v Praze 17. dubna.

„Pana prezidenta jsme nepozvali, protože si myslíme, že nám dělá ve světě ostudu,“ řekl Právu místopředseda STAN a europoslanec Stanislav Polčák.

Dodal, že Zemanovi nemohou zapomenout neslušné výrazy v rádiu, kontroverzní výroky k zahraniční politice nebo k hendikepovaným dětem. „Pan prezident by měl zvážit svá veřejná vystupování a pak ho můžeme zase zvát,“ dodal Polčák.

Jeho slova potvrdil i zastupující předseda STAN Petr Gazdík, který má se Zemanem velice dobré vztahy a tyká si s ním.

„Předsednictvo rozhodlo, že vzhledem k některým excesům pana prezidenta ho nepozveme na sněm,“ řekl Právu. Přitom ještě před rokem či dvěma byl Zeman vítaným hostem na sněmu Starostů. „Samozřejmě že mě návštěva prezidenta těší, podtrhuje to význam našeho hnutí i pro celostátní politiku,“ uvedl před dvěma roky Gazdík.

„Půlka lidovců by ho vypískala“

Na svém sjezdu poslední květnový víkend ve Zlíně nechtějí prezidenta ani lidovci. „Na minulém sjezdu prezident byl a nebyli tam zástupci jiných stran. Letos to bude opačně,“ řekl Právu šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Podle informací z lidové strany se Bělobrádek se Zemanem na nepozvání osobně domluvil.

„Vysvětlil mu, že by nebylo dobré ani pro nás, ani pro něj, aby ho půlka sálu vypískala. Ta nálada proti prezidentovi v KDU zrovna taková prostě je,“ sdělil Právu dobře informovaný zdroj z vedení KDU-ČSL.

Na podzim má sněm i TOP 09, ale ani ta neuvažuje, že by zvala prezidenta, který je častým terčem její kritiky. „Pan prezident je natolik zatížen jinými povinnostmi, že ho nechceme obtěžovat naším pozváním,“ řekl Právu první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Půtu zřejmě podrží

Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka prezidentovi situace nevadí. „Žádný důvod k lítosti není. A místopředseda STAN Polčák si dělá ostudu svým vyjádřením,“ reagoval Ovčáček.

Starostové a nezávislí mají za deset dní nevolební sněm, ale přesto mají těžkou hlavu z toho, zda nakonec nebudou muset nového předsedu hledat.

Šéf STAN a liberecký hejtman Martin Půta totiž čelí obvinění z úplatkářství. Ačkoliv obvinění odmítá, již v listopadu těsně po obvinění dočasně přestal vykonávat funkci předsedy. Hnutí zatím vede Gazdík.

Nyní by se mohlo rozhodnout, zda Půta z čela hnutí neodejde úplně. „Ve hře jsou všechny varianty. Rozhodnu se těsně před sněmem,“ řekl Právu Půta.

Pravděpodobná varianta je, že Půta požádá sněm pouze o obnovení důvěry. Podle lidí z vedení hnutí jsou totiž obvinění policie dost vratká.

„Předpokládám, že důvěru na sněmu získá, protože informace o nekompetentním postupu policie, se kterými chce pan předseda na sněmu vystoupit, jsou hodně alarmující,“ řekl Právu místopředseda STAN Radim Sršeň. S tím souhlasí i místopředseda Polčák.

„Poté, co jsem se s případem mohl jako advokát seznámit, jsem rád, že jsem neměl o panu předsedovi pochybnosti, když to obvinění přišlo,“ řekl Polčák.

Reklama

Výběr článků

Načítám