Hlavní obsah

O budoucnosti vlády mám jasno, řekl Nečas

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) již ví, jak bude vypadat uspořádání jeho kabinetu. Předseda vlády v pondělí oznámil, že nyní chce svou představu projednat s aktéry. Nečasovo stanovisko sdělil mluvčí kabinetu Michal Schuster.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"Premiér Nečas má v řešení stávající situace vlády jasno. V této chvíli je nezbytné toto řešení doprojednat s jednotlivými relevantními aktéry," uvedl ke spekulacím o obsazení kabinetu Schuster.

Ve vládě jsou po demisi ministrů dopravy a obrany dvě volná křesla. Již delší dobu se otevřeně hovoří o tom, že by si zmíněná ministerstva vyměnily ODS a LIDEM. Koalice se na tom ale zatím nedohodla.

Hotovo bude již v týdnu, tvrdí Peake

Na post ministryně obrany by mohla nastoupit vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake, zatímco na ministra dopravy by svého člověka nominovala ODS. V budoucnu by se resort sloučil s ministerstvem průmyslu a vzniklo by ministerstvo hospodářství. Peake ČTK řekla, že nová podoba vlády bude známá ještě během týdne.

Jako o možných kandidátech na post ministra dopravy se v minulosti psalo například o děkanovi Dopravní fakulty ČVUT Petru Moosovi či o šéfovi zlínské ODS Liboru Lukášovi.

Dohoda o slučování resortů není 

Sloučit či zaniknout by následně mohla i další ministerstva. Na změnách se však musí koaliční strany nejprve dohodnout.

"Kdokoliv to tvrdí, hluboce se mýlí," reagoval v pondělí předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na otázku, zda je s premiérovými návrhy na vládní změny spokojený. Podle informací ČTK straně vadí například to, že diskuse o slučování ministerstev byla spuštěna na základě vnitřních bojů uvnitř ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám