Hlavní obsah

O beztrestnosti šibenic vnitro vědělo dlouho, pracovník ale rozhodnutí založil

Právo, Barbora Janáková

Resort vnitra věděl již loňského 8. října, že šibenice na demonstracích nejsou podle úřadu pro Prahu 1 přestupek, nicméně příslušný úředník rozhodnutí založil do spisu. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se proto o celé věci dozvěděl až z médií. Úředníkovi nyní hrozí postih od nadřízených.

Foto: Pro Novinky Pavel Dobrovský

Šibenice na Václavském náměstí

Článek

Demonstrace proti migraci a postoji českých politiků, která vyvolává tolik kontroverze, se odehrála v Praze loni 1. července. Dva muži na ni donesli makety šibenic s nápisy „Za vlastizradu“ a „Lide český povstaň“.

Deník Právo začátkem března informoval, že šibenice na demonstracích nejsou podle rozhodnutí úřadů trestný čin ani přestupek. [celá zpráva]

Chovanec se to dozvěděl z médií

Chovanec vzápětí vydal prohlášení, že se proti rozhodnutí městské části Praha 1 odvolá. [celá zpráva]

Mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková Právu v pondělí sdělila, že vyrozumění o učinění opatření, tedy o odložení věci, obdrželo ministerstvo vnitra už 8. října, tedy šest dní poté, co úřad rozhodl. Právo se proto zajímalo, proč se ministerstvo vnitra chce bránit až nyní.

„Ministr se bohužel informace o rozhodnutí městské části Praha 1 dozvěděl z médií, neboť odpovědný pracovník založil toto vyrozumění do spisu, aniž by informoval vedení ministerstva,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Ministr proti šibenicím

„Ministr požádal příslušného náměstka, na jehož úseku byl tento podnět řešen, o vyvození personální odpovědnosti,“ dodala.

Vnitro se proti rozhodnutí Prahy 1 odvolat nemůže, protože není účastníkem řízení. Může se ale obrátit na nadřízený pražský magistrát s žádostí o tzv. opatření proti nečinnosti. To chce vnitro učinit právě v úterý.

Kdyby Právo o kauze na začátku března neinformovalo, lhůta pro podání vnitra by 1. července vypršela a přestupek by již byl promlčený.

Vnitru však na druhou stranu nevadily výkřiky na demonstraci Bloku proti islámu, kde lidé provolávali rasistická hesla „Čistá rasa“ a „Nic než národ“. Tato protestní akce se odehrála loni 17. listopadu na pražském Albertově a zúčastnil se jí i prezident Miloš Zeman.

Vnitro se chystá postihnout jenom šibenice, které, jak Právo před časem informovalo, podle odborníků na extremismus a ústavní právo v rozporu se zákonem nejsou.

Chovanec nicméně dále zastává názor, že šibenice ani podobné projevy v demokratické společnosti nemají být beztrestné. „Na základě argumentů z analýzy náměstka pro řízení sekce legislativy a archivnictví Petra Mlsny je nadále přesvědčen, že se mohlo jednat minimálně o přestupek,“ uvedla Malá.

Analýza, kterou má Právo k dispozici, ukazuje, že resort vnitra se bude snažit dokázat dva přestupky. Jedním z nich je úmyslné narušení občanského soužití vyhrožováním újmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obviněním z přestupku, schválnostmi nebo jiným hrubým jednáním.

Dalším pak je, že na shromáždění si nikdo nesmí nosit předměty, které by mohly ostatním ublížit, případně předměty, u nichž lze usuzovat, že budou užity k násilí nebo k pohrůžce násilím.

Vnitro zamýšlí i legislativní změny, aby se předešlo podobným patovým situacím.

„Pan ministr také zadal legislativcům resortu vnitra za úkol vypracovat analýzu, zda není vhodné v tomto ohledu připravit konkrétní legislativní změny tak, aby se demokratická společnost dokázala těmto projevům účinněji bránit,“ shrnula celou záležitost Malá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám