Hlavní obsah

Šibenice na protestech proti migrantům nebyly nakonec ani přestupek

– Praha
Právo, Barbora Janáková

Protesty proti migrantům a kvótám Evropské unie, které se odehrály loni v červenci v Praze, vyvolaly velké množství emocí. Řešilo se především, jestli je možné, aby na demonstrace lidé nosili beztrestně šibenice.

Foto: Pro Novinky Pavel Dobrovský

Šibenice na Václavském náměstí

Článek

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) tehdy prohlásil, že bude chtít od policejního prezidenta vysvětlení, proč policie nezasáhla. Poté, co vnitřní kontrola tehdejší postup policistů posvětila, napsal v půlce července na svém twitteru: „Kontrolní závěr pražské policie legitimizuje šibenice na demonstracích. S tím se nehodlám smířit!“ Jenže jak Právo nyní zjistilo, dopadlo to jinak.

Vladimír Heřman, který s sebou tehdy přinesl kvůli svému zklamání z postupu českých politiků dvě šibenice, na které napsal „Za vlastizradu“, „Lide český povstaň“ a „CCCP=EU“, totiž podle Úřadu městské části Praha 1 dokonce nespáchal ani přestupek. Právu to ve středu sdělila mluvčí úřadu Veronika Blažková.

Úřad se možným přestupkem začal zabývat na základě podnětu vnitra z loňského 31. července. Podle ministerstva šlo o podezření z přestupku úmyslného narušení občanského soužití jiným hrubým jednáním, v tomto případě vystavováním maket šibenic.

U pana Heřmana se jednalo o nedbalostní jednání, byť to byla nedbalost vědomá
mluvčí MČ Praha 1 Veronika Blažková

„Při samotné demonstraci Policie ČR nevyhodnotila, že by ‚použití‘ šibenic na daném shromáždění byl přestupek a žádné oznámení o přestupku tedy Úřad Městské části Praha 1 od Policie ČR neobdržel,“ vysvětlila Blažková, proč úřad nezačal jednat sám.

„Obrátili jsme se tedy na magistrát jako správní orgán, kde se ohlašuje shromáždění, a na Policii ČR a podařilo se nám vypátrat pana Vladimíra Heřmana, který se na naše předvolání dostavil,“ popsala dále Blažková.

Úřad celou věc důkladně prozkoumal a na základě výpovědi Heřmana i na základě svědectví pracovníků magistrátu, kteří na shromáždění dohlíželi, loni na podzim bez velké publicity došel k závěru, že se Heřman přestupku nedopustil.

Pokud to není spojené s  výhružkou nějaké konkrétní osobě, tak to ještě může být v těch limitech svobody projevu
odborník na extremismus Miroslav Mareš

„Nebyly naplněny veškeré obligatorní znaky daného přestupku, protože zákon očekává úmyslné narušení občanského soužití. U pana Heřmana se však jednalo o nedbalostní jednání, byť to byla nedbalost vědomá,“ odůvodnila Blažková.

Přestupkem by podle úřadu bylo, kdyby u sebe demonstranti měli předměty, kterými lze někoho zranit. Případně kdyby se z chování účastníka shromáždění usoudilo, že předmět má být užit k násilí nebo k pohrůžce násilím.

Svoboda projevu, byť neetická

Podle Právem oslovených odborníků nošení maket šibenic na demonstraci není v rozporu se zákonem. „Skutečně to nemusí být trestný čin. Pokud to není spojené s nějakou konkrétní výhružkou nějaké konkrétní osobě, tak to ještě může být v těch limitech svobody projevu, i když třeba neetické,“ myslí si odborník na extremismus Miroslav Mareš.

Podle něj by jednání mohlo být protiprávní, pokud by člověk přinesl na demonstraci šibenici a použil ji jako zbraň.

V Praze se konala demonstrace proti uprchlíkůmVideo: Novinky

Proběhla i poprava a nikomu to nevadilo

Přidal ještě příklad z minulosti, kdy na demonstraci dokonce proběhla „poprava“ konkrétních politiků a v médiích to tak silnou reakci nevyvolalo.

„Před pár lety vůbec ani nebylo řešeno, že se stínaly hlavy figurám, které měly znázorňovat konkrétní politiky. To byl případ Holešovské výzvy (požadovala společenské a politické změny – pozn. red.) a ten se vůbec neřešil tak razantně, jako se řešily tyhle šibenice,“ uvedl Mareš s tím, že ani tehdejší čin nebyl návodný.

Pavlíček: bylo to legální

K podobným závěrům došel i odborník na ústavní právo Václav Pavlíček. „To by tam konkrétně musel být napsaný třeba ministerský předseda nebo někdo takový, tak by se dalo uvažovat o tom, že to povahu obecního ohrožení má,“ objasnil Právu Pavlíček.

„Pak by se dalo podívat na to, jestli nebyl porušený zákon o sdružování, kde tedy když to sdružování není pokojné, tak přestává být legální,“ dodal. Podle něj by se v takovém případě mohlo uvažovat o propagaci násilného hnutí. Jinak to ovšem je v souladu se zákonem.

Ministerstvo vnitra se nyní o celé záležitosti příliš bavit nechtělo. Chovanec předal dotaz Práva tiskovému oddělení, které poslalo krátké vyjádření.

„Ministr samozřejmě má informace, že nakonec nebyl nikdo obviněn, nicméně stále zastává názor, že podobné projevy do demokratické společnosti nepatří a je potřeba se proti nim vymezovat,“ uvedl mluvčí vnitra Jiří Korbel.

Anketa

Vadí vám šibenice na demonstracích?
ano
20,1 %
ne
79,9 %
Celkem hlasovalo 7242 čtenářů.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Foto: Novinky

Václavské náměstí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám