Hlavní obsah

O 27 míst v Senátu bude bojovat 227 kandidátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O 27 senátorských křesel se bude v říjnu ucházet 227 lidí. Vyřazen byl jen nezávislý kandidát Roman Gawlas na Frýdeckomístecku, v zákonné lhůtě nedodal všechny potřebné náležitosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Ve všech obvodech mají své kandidáty ČSSD, ODS a KSČM, TOP 09 a Věci veřejné se například na Pardubicku nebo Orlickoústecku dohodly na podpoře jednoho z uchazečů.

Strana v čele s Radkem Johnem nominovala dvacítku kandidátů, podobně jako lidovci. Dva tucty kandidátů má Suverenita Jany Bobošíkové, Strana zelených se spokojila jen se třemi nominacemi.

Největší konkurence bude na Kutnohorsku, kde se bude o jedno křeslo ucházet 12 lidí. Boj bude například mezi bývalou místopředsedkyní Sněmovny Lucií Talmanovou, šéfkou lidovců Michaelou Šojdrovou, jejíž strana se nedostala do Sněmovny nebo exposlankyní Olgou Zubovou. Nejmenší výběr budou mít voliči na Berounsku a Mělnicku, kde je jen šest kandidátů.

Volby do Senátu budou v půli října společně s komunálními volbami. ČSSD neobhajuje žádné křeslo, proto jsou pro ni volby důležité, může v nich jen získat. Podle výsledků se určí to, zda v horní komoře převládne pravice. Pokud by se tak nestalo, mohl by Senát častěji vracet vládní zákony, které prošly Sněmovnou, v níž mají vládní strany pohodlnou většinu.

V opačné situaci je ODS - mandát končí 19 ze 36 členů její frakce. Podobně Klub TOP 09 a Starostové bude obhajovat šest senátorských křesel, což jsou dvě třetiny počtu jeho členů.

Český Senát má 81 křesel, každé dva roky se volí třetina senátorů, tedy 27 nových členů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám