Hlavní obsah

Novým brněnským primátorem je Vokřál

Právo, tr
Brno
Aktualizováno

Petr Vokřál (50), člen vítězného hnutí ANO, byl v úterý dopoledne zvolen brněnským primátorem; nahradí Romana Onderku (49, ČSSD), který byl v čele radnice osm let. Proti Vokřálovi nestál jiný kandidát. Na velké brněnské radnici vystřídala koalici ČSSD a ODS nová sestava - ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. V 55členném zastupitelstvu má nadpoloviční většinu 31 mandátů. V opozici je nyní také KSČM a TOP 09.

Foto: Jan Trojan, Právo

Petr Vokřál (druhý zprava) krátce po komunálních volbách. Zleva lídr zelených Jana Drápalová, Klára Liptáková za lidovce a vpravo Matěj Hollan za hnutí Žít Brno.

Článek

„Chtěl bych v očích všech Brňáků vrátit důvěru v politiky. Je pro mě nemyslitelné, abych potkával na ulici lidi, kteří se mě ptají, proč vstupuji do něčeho tak špinavého, jako je politika,“ sdělil po svém zvolení Vokřál. Zdůraznil, že se musí přestat s politickými roztržkami. „Každý z nás by měl přispět k tomu, abychom zlepšili situaci ve městě. Máme před sebou jednu z posledních možností čerpat peníze z fondů Evropské unie,“ dodal. Chce také zefektivnit chod městských firem.

V této oblasti má velké zkušenosti, od roku 1991 pracoval krátce na odboru životního prostředí magistrátu a pak přešel do soukromé společnosti .A.S.A. zabývající se odpadovým hospodářstvím. Od roku 1997 byl generálním ředitelem pro ČR a později pro východní Evropu. Od roku 2002 zodpovídal za obchodní aktivity .A.S.A. v sedmi zemích světa s více jak 400 zaměstnanci. Od roku 2009 byl šéfem představenstva celého holdingu se sídlem ve Vídni, předloni .A.S.A. opustil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vokřál je absolventem Fakulty stavební Vysokého učení technického. „Stavařina je dobrý základ pro řízení čehokoliv, ať už firmy nebo města. Naučí vás jednoduché pravdě – budovat se dá jen na dobrých základech,“ uvedl ještě před volbami své krédo.

První náměstkyní je Liptáková

První náměstkyní primátora se stala podle očekávání Klára Liptáková (KDU-ČSL), do její gesce spadá správa majetku a školství. Druhým náměstkem zastupitelé zvolili Richarda Mrázka (ANO), který bude řídit dopravu, investice a čerpání peněz z evropských fondů.

Překvapením není ani zvolení Matěje Hollana (Žít Brno) náměstkem pro kulturu, sociální oblast a zdravotnictví. Staronovým náměstkem bude Martin Ander (SZ), ve funkci byl již v letech 2006 až 2010 za primátora Onderky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám