Hlavní obsah

Nový ministr Blažek se i v kraji projevoval jen minimálně

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účast na tiskových konferencích jen minimální. Vyjadřování k zásadním problémům prakticky žádné. To je alespoň v domovském jihomoravském regionu část vizitky předsedy brněnské organizace ODS a nového ministra spravedlnosti advokáta Pavla Blažka. Velmi se tedy podobá image, který má Blažek i celorepublikově.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

Třiačtyřicetiletý absolvent brněnských práv vstoupil do ODS v roce 1997, aby, jak sám opakovaně řekl, tehdy podpořil Václava Klause po „sarajevském atentátu“. Od té doby však nebyl nikdy zapojen do problému viditelného na veřejnosti či zásadního úkolu strany a ani o takových problémech nikdy alespoň veřejně nemluvil.

Hovořit se o něm začalo až v roce 2009, kdy jeho jméno Mirek Topolánek uvedl jako jednoho ze tří možných nástupců. Tehdy se také Blažek v neveřejné části jednání brněnského sněmu ODS podílel zřejmě na odvolání tehdejšího jihomoravského předsedy strany a neúspěšného kandidáta na hejtmana Milana Venclíka. Na celostátní úrovni se pak Blažkovo jméno objevilo, jen když jej premiér Nečas nechal odvolat z dozorčí rady Lesů ČR.

Občanskými iniciativami v Brně (např. žít Brno) byl kritizován za účelovost působení v čele městské společnosti Jižní město, která vznikla v roce 1994 a zabývala se účelově oblastí kolem míst u hlavního nádraží a míst, kam by mělo být podle některých plánů odsunuto a kde by měla vzniknout nové městská část. K tomu však nikdy nedošlo.

Podle některých kritiků však končící společnost přece jen úkol splnila – postarala se prý o prodeje a přesuny pozemků v lukrativní lokalitě k novým majitelům. Podobná nařčení stejně jako ta, že měl Pavel Blažek „přihrávat“ zakázky své manželce exekutorce, se však nikdy nesetkala s reálným důkazem.

Reklama

Výběr článků

Načítám