Hlavní obsah

Novou starostkou Prahy 2 je Udženija, střídá Černochovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) odešla z funkce starostky Prahy 2. Důvodem je její vstup do vlády. Novou starostkou byla v pondělí zastupiteli zvolena dosavadní místostarostka a pražská zastupitelka Alexandra Udženija (ODS). Černochová zůstane neplacenou radní Prahy 2 pro školství.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Místostarostka Prahy 2 a pražská zastupitelka ODS Alexandra Udženija (vlevo) byla 20. prosince 2021 zvolena novou starostkou Prahy 2. Vpravo je její předchůdkyně Jana Černochová (ODS), která odešla z funkce starostky po svém jmenování mistryní obrany.

Článek

Černochová byla starostkou Prahy 2 v letech 2006 až 2010. Do funkce se vrátila v roce 2012 a v čele městské části byla dodnes. Od roku 2010 je rovněž poslankyní. Minulý pátek se stala ministryní obrany.

Komunální volby: Průběh a přepočet mandátů voleb do zastupitelstev obcí

Komunální volby

„V pátek jsem byla jmenována ministryní obrany. Byť tam není neslučitelnost s funkcí starostky, tak jsem se rozhodla, že na post starostky rezignuji. Od soboty stojím v čele v resortu, který je náročný a vyžaduje hodně času a který bude vyžadovat velké nasazení i řadu zahraničních cest. Neumím si dost dobře představit, že bych mohla každý den na této radnici podepisovat dokumenty,“ dodala.

Zastupitelé následně zvolili novou starostku. „K funkci starostky budu přistupovat se vší vážností. Moje dveře budou otevřeny pro vás pro všechny nejen z koalice, ale i z opozice. Všichni mě znáte a znáte mé názory,” řekla již před volbou Udženija.

Pokračovat chce v započatých projektech, jako je například stavba Nového domova pro seniory Alzheimerem, nebo se zaměřit na pomoc lidem postižených energetickou krizí.

Černochová se po přesunu na ministerstvo vzdá funkce starostky Prahy 2

Domácí

Udženija působí také na magistrátu, kde je nejen zastupitelkou, ale také předsedkyní kontrolního výboru. Této funkce se podle svých slov vzdá. „Neformálně jsem to již řešila na zastupitelském klubu. Já jsem připravena z této funkce odejít. Budeme hledat někoho z klubu, kdo mě nahradí,” řekla.

Zastupitelé v pondělí ještě po volbě starostky zvolili Černochovou tzv. neuvolněnou radní pro školství. To znamená, že funkci bude vykonávat zdarma. Pro Černochovou hlasovalo 21 z 31 zastupitelů.

Twitterové mazací tsunami budoucí ministryně obrany Jany Černochové

Domácí

Praha 2 zahrnuje velký díl centra hlavního města, jsou v ní části Nového Města, Královských Vinohrad a Nuslí a také Vyšehrad. Současné hranice druhé městské části byly stanoveny v roce 1960. Praha 2 má rozlohu 418 hektarů a žije zde téměř 50 000 obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám