Hlavní obsah

Novou nemocnici ve Zlíně krajští zastupitelé neschválili

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Zastupitelé Zlínského kraje v pátek neschválili investiční záměr pro stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích za osm miliard korun. Koalice byla rozdělená, pro stavbu nemocnice bylo jen 21 zastupitelů ze 41 přítomných.

Foto: Zlínský kraj

Vizualizace nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Projekt krajští zastupitelé neschválili.

Článek

Zastupitelé jednali o výstavbě nemocnice již v pondělí. Ani po desetihodinové diskusi nerozhodli a jednání přerušili do dnešního rána. Podobně dopadlo už jednání v dubnu.

Proti projektu, který prosazuje zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), masivně protestovala opozice v krajském zastupitelstvu. Pro nemocnici v pátek nehlasovala celá koalice, byť o tom byl Čunek po pondělním jednání pevně přesvědčen.

Stavba nové nemocnice by měla stát osm miliard korun a trvat by měla šest let. Posudky řady odborníků upřednostňovaly novostavbu před rekonstrukcí a dostavbou stávajícího areálu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, která by stála deset miliard a trvala dvanáct let. Minulý týden však opoziční zastupitelé za Svobodné a Soukromníky zveřejnili posudky, podle kterých je výhodnější rekonstrukce současného areálu. Opoziční zastupitelé hejtmana vyzvali, aby přípravu projektu nové krajské nemocnice zastavil.

Zbrklý nápad, tvrdí opozice

„Říkáme to od začátku. Tento zbrklý nápad hejtmana Jiřího Čunka je pouze nereálnou pohádkou, na kterou nemá Zlínský kraj peníze,“ komentoval závěr zastupitelstva opoziční zastupitel Ivo Valenta (Svobodní a Soukromníci).

„Zcela se přehlíží dopad na ostatní okresní nemocnice a stále neexistuje zdravotnická koncepce, kterou jsem po hejtmanovi žádal již před dvěma lety. Je chybou hejtmana Čunka, že nevyslyšel trvalé připomínky opozice a pořád se snažil zuby nehty protlačit svoji novou nemocnici. Nyní chceme po vedení kraje, aby zpracovalo investiční záměr modernizace a rekonstrukce Krajské nemocnice Tomáše Bati v současném areálu,“ dodal Valenta.

Již před začátkem roku vykoupil Zlínský kraj pro novou nemocnici pozemky, dal za ně 200 milionů korun. Řada prodávajících podmínila prodej právě tím, že budou použity výhradně pro výstavbu nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám