Hlavní obsah

Novoroční projevy nanečisto: Co by jako noví prezidenti národu řekli?

Právo, jov, rsk, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co by vzkázali jako noví prezidenti občanům ve svém prvním novoročním projevu? Najde se něco, co by přežilo, jako třeba okřídlená slova Václava Havla z jeho vystoupení po pádu režimu 1. ledna 1990, že „naše země nevzkvétá“? Zeptali jsme se kandidátů na prezidenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier na Miloš Zeman při debatě prezidentských kandidátů.

Článek

Miloš Zeman by lidem řekl, aby symbolicky postavili chrám nebo aspoň kostelík a zanechali po sobě něco pozitivního. Ostatně pohled na lepší budoucnost by zdůrazňovali všichni Právem oslovení kandidáti.

„Řekl bych občanům, že každý z nás má za celý svůj život postavit chrám. A že ten chrám může být katedrála, malý venkovský kostelík, může to být kaplička, ale v každém případě to má být něco, co ho přežije. Každý den, každý měsíc, každý rok můžeme na tento chrám přidat jednu cihlu,“ uvedl Zeman.

Jan Fischer na dotaz Práva řekl, že by zvolil heslo: „Společně změňme politiku“. Podle něj mohl být právě rok 2013 začátkem velké změny po krizi, kdy se prohloubila nedůvěra v politiku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer přestavuje svůj program

„Mým přáním a cílem je tuto krizi překonat. Chci spolu se zástupci občanské společnosti i představiteli politických stran hledat cestu k řešení ekonomických a společenských problémů, k prosazení slušnosti a poctivosti ve veřejné sféře a k obnovení důvěry v demokracii a víry v budoucnost,“ řekl by Fischer podle svých slov v novoročním projevu.

Karel Schwarzenberg (TOP 09) by v novoročním projevu upozornil, že „blbá nálada je bezdůvodná“, i když vláda, ve které sedí jako ministr zahraničí, dělá chyby. „Ano, snížily se příjmy. Hospodářská situace je nevalná. Ale když to porovnám s jinými zeměmi, tak se nám daří poměrně dobře,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Schwarzenberg

„Přesto, že je u nás korupce, leccos se vytunelovalo, tak se ta země dere dopředu. Když jsem venku, někdy říkám, že náš hospodářský zázrak převyšuje ten slavný zázrak německý. Když si vezmu, co všechno tady bylo ukradeno, tak jsme jako země kromobyčejně úspěšní,“ dodal Schwarzenberg.

Dienstbier: Není to o jednom heslu

Soc. dem. Jiří Dienstbier soudí, že novoroční projev neznamená jediné heslo. „Není o zkratce, ale o pohledu na stav společnosti a hledání řešení,“ řekl Právu.

Foto: archiv, Právo

Jana Bobošíková

Jana Bobošíková už má takovou zkratku promyšlenou: „Heslem celé mé prezidentské kampaně, nejen možného projevu, je Zastavit expres do chudoby.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přemysl Sobotka

Přemysl Sobotka z ODS podotkl, že by v jeho projevu zaznělo zamyšlení o demokracii. „Řekl bych, že je třeba si jí vážit, chránit ji, a že bychom také už měli pomalu ztrácet uměle navozenou blbou náladu,“ uvedl. Jako heslo svého prezidentství by si dal „ČR, demokracie a svoboda“.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Táňa Fischerová na archivním snímku

Táňa Fischerová by lidem vzkázala, že „změna je v jejich rukou“. To by si dala i jako motto společně s výzvou „Vraťme se k ideálům a idealismu“.

Lidovecká kandidátka Zuzana Roithová má heslo: „Recept – nelhat, nekrást, pracovat.“ V novoročním projevu by chtěla apelovat na hodnoty, které národ vždy držely pohromadě a umožnily mu přežít všechny pokusy o zotročení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zuzana Roithová

„Je to svoboda, odpovědnost a solidarita. Mám obavu, že se stát přestal starat o člověka. Že zákonodárná a výkonná moc spravuje naši zemi jako mechanismus, nikoli jako živý organismus – řada kroků tak sice vychází z rozumově správných předpokladů, ale bez ohledu na jejich skutečný dopad na kvalitu života občanů,“ zdůraznila by Roithová v novoročním projevu.

„Česká republika potřebuje naši péči, ochranu i výchovu. Jen tak budeme mít stát, který má v úctě občana a který jen tak může očekávat úctu od něj,“ dodala.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Klaus začal protievropsky

A jak to bylo před devíti roky? Prezident Klaus ve svém prvním novoročním projevu v roce 2004 varoval, že Česko vstupem do EU ztratí formální svrchovanost.

„Na straně jedné ubezpečuji každého, že probuzením do prvního květnového rána nenastane žádný radikální zvrat našich životů. Na straně druhé by měl každý vědět, že tímto okamžikem dojde k ukončení formální svrchovanosti ČR,“ řekl tehdy.

A loni 1. ledna Klaus tvrdil, že rok 2012 nebude patřit k nejlehčím, ale dodal, že není třeba vidět věci černě kvůli ekonomické krizi, neboť naše země je v základních parametrech stabilní.

Ani v tomto projevu nezapomněl na EU. Podle Klause jsme si v souvislosti se vstupem do Unie nastavili práh našich nároků příliš vysoko: „Propast mezi skutečností a těmito nezodpovědně vytvořenými očekáváními dosáhla díky tomu asi největší velikosti za celý polistopadový, již 22 let trvající vývoj.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám