Hlavní obsah

Nová pravidla: Karanténa pro rodinu nakaženého může trvat až 21 dní

Novinky, alt

Lidé, kteří mají nakaženého ve vlastní domácnosti a nemají možnost ho izolovat v samostatném prostoru a dodržovat rozestupy alespoň dva metry, budou muset do karantény na 21 dní. Samotný nakažený, pokud nebude mít žádné příznaky či se uzdraví rychle, bude v izolaci 14 dní. Vyplývá to z vládního opatření vydaného minulý týden v pátek.

Ilustrační foto

Článek

Vydané opatření řeší především prodloužení karantény pro lidi, kteří mají pozitivní test na covid. Nově musí být v karanténě 14 dní, a nikoliv 10, jako tomu bylo doposud.

Po 14 dnech končí izolace těch, kteří nemají žádné příznaky nemoci. Pokud příznaky mají, končí tři dny po odeznění těchto příznaků. Ani v jednom případě není k ukončení izolace potřeba PCR test.

Vláda schválila zvýšení nemocenské na 100 procent

Domácí

Mnohem více se ale opatření dotknou lidí, kteří sami covidem neonemocní, ale budou v karanténě, protože onemocněl někdo, s kým žijí v jedné domácnosti.

Dosud i jejich karanténa trvala nejméně 15 dní. Nově to bude 21 dní - v případě, že není možné nakaženou osobu doma izolovat a udržovat od ní odstup více než dva metry.

Karanténa bude opět 14 dní

Domácí

Paradoxně tak může nastat situace, kdy nemocný po překonání nákazy už bude moci jít ven, ale jeho rodina bude muset další týden zůstat v karanténě.

Pokud je možné izolaci nakaženého v rámci domu či bytu provést, pak bude karanténa rodiny trvat 14 dní, pokud bude mít negativní test na koronavirus.

Očkovaných se to netýká 

Karanténa se nebude nařizovat lidem, kteří onemocnění prodělali před méně než 90 dny, a osobám, které jsou naočkovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám