Hlavní obsah

Norská sociálka Barnevernet jsou gangsteři, kteří unáší děti, tvrdí Zeman

– Praha

Norská sociální služba Barnevernet v podstatě unáší děti a její činnost je gangsterismus nejhrubšího zrna, prohlásil prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru pro deník Blesk. Pomoc české vlády rodičům, kterým byly děti odebrány, považuje Zeman za nedostatečnou. Navrhuje, aby Sobotkova vláda odvolala českého velvyslance v Norsku ke konzultacím.

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Článek

„Barnevernet je takový stát ve státě. A každá organizace, která nad sebou nemá žádnou kontrolu, si dělá, co chce a degeneruje,“ řekl Zeman. Odebrání dětí považuje prezident za únos. „Je to nejodpornější gangsterský čin a já se ptám, co jiného to je, než gangsterismus svého druhu?,“ řekl.

Postup české vlády a pomoc je podle Zemana je nedostatečná a slabá. „Byly tady pokusy posílat protestní nóty a podobně. Tyto pokusy selhaly. Takže musíme přitvrdit,“ uvedl Miloš Zeman. „Zatím vláda pouze nabízí paní Michalákové a teď zřejmě i další mamince právní pomoc, což si myslím, že je nedostatečné,“ míní prezident.

Vláda podle něj může protestovat u agentur OSN, navrhovat rezoluce u Rady Evropy. „Pak by se dalo uvažovat ještě o dalším kroku. Odvolat našeho velvyslance v Norsku na konzultace,“ pokračoval Zeman.

Prezident v souvislosti se situací kolem Barnevernetu už vloni nepozval na Hrad na oslavy české státnosti 28. října norskou velvyslankyni v ČR Siri Ellen Sletner. V tomto duchu bude Zeman postupovat i nadále a ještě přitvrdí. „Příště nebude pozvána ani na setkání prezidenta s velvyslanci,“ řekl. „Já jsem vždycky vynikal v podpoře důrazných akcí a nikoli akcí, které nemají příslušný dopad a nikdo si jich ani nevšimne,“ dodal.

Sobotka odmítá kritiku

Premiér Bohuslav Sobotka v diskusním pořadu Partie odmítl prezidentovu kritiku, že česká vládav případě odebraných dětí norskou sociálkou Barnevernet je neakční. „Česká republika dosáhla svou aktivitou v uplynulých dvou letech pokroku, neboť se norská vláda začala aktivitami Barnevernetu zabývat. Norská ministryně pro děti a rovné příležitosti v prosinci slíbila, že prozkoumá určitý vzorek rozhodnutí úřadu a norská vláda vydala metodiku pro postup tohoto úřadu vůči dětem s jiným, než jen norským občanstvím,“ řekl Sobotka.

Odmítá možnost, že by ČR mohla situaci řešit odvoláním velvyslance. „Mezi evropskými zeměmi nemusíme postupovat jako velmoci v 19. století,” řekl. Stažení velvyslance podle jeho slov znamená, že by nemohl chodit na jednání, na nichž by mohl podporovat nároky Čechů směrem k norským úřadům. „To by věci více uškodilo,“ uzavřel premiér.

Anketa

Měla by Česká republika odvolat svého velvyslance v Norsku na protest proti činnosti sociální služby Barnevernet?
Ano
89,1 %
Ne
10,9 %
Celkem hlasovalo 5747 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám