Hlavní obsah

Norové se mu jen vysmáli, hodnotí jednání Kapitána právník Michalákových

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné výsledky, výsměch úřadů, tak hodnotí úterní jednání ředitele Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána v Norsku právník rodiny Michalákových Pavel Hasenkopf. Podle něj se ničeho dosáhnout nepodařilo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eva Michaláková s právníkem Pavlem Hasenkopfem

Článek

Kapitán jednal v Oslu s vedením ředitelství pro děti, mládež a rodinné záležitosti, zástupcem krajského guvernéra pro Buskerud, zástupcem ministerstva zahraničí a ministerstva pro děti, rovné příležitosti a sociální začleňování.

Do Česka přivezl ujištění, že synům Evy Michalákové, kteří jí byli odebráni v roce 2011 norskou sociální službou Barnevernet, nehrozí aktuálně nebezpečí adopce do náhradní rodiny, bude jim umožněna výuka češtiny a úřady nahradí schůzku s matkou, která se neuskutečnila loni.

Výsledek? Nula, hodnotí Hasenkopf

„Výsledky jednání jsou nulové. Jednání proto nevnímáme jako důvod k tomu, aby diplomatický tlak na Norsko polevil, spíše naopak,“ uvedl ve středečním prohlášení Hasenkopf.

Výuku češtiny mělo podle něj Norsko zajistit dávno, hrozbu adopce prý zažehnala rodina už v lednu a ujištění o kontaktu dětí s matkou je prý výsměch.

„Norské úřady se nám vysmívají, pokud mluví o zajištění kontaktu s biologickou rodinou,“ uvedl Hasenkopf s poukazem na rok trvající pauzu od poslední schůzky matky s dětmi.

Termín další schůzky není

„Další termín schůzky není stanoven a Barnevernet nereagoval ani na žádost, aby své vnuky mohli vidět i prarodiče,“ dodal právník.

Kapitán o dalších plánovaných jednáních s norskými úřady veřejně hovořit nechce.

„Pokud má rodina pocit, že pro ně nic neděláme, pak mi připadá rozumnější se k tomu nevyjadřovat,“ řekl Právu ředitel úřadu.

„Máme nejlepší svědomí a představa, že kluky Michalákovy dovezu v kufru, byla od začátku naivní,“ uvedl s tím, že agenda pro jednání s norskou stranou byla předem projednána s advokátkami zastupujícími rodinu před úřady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám