Hlavní obsah

Nominace Vondráčka na místopředsedu Sněmovny má háček. ANO nezískalo podporu

Hnutí ANO nezískalo jasnou podporu pro nominaci Radka Vondráčka na post místopředsedy Sněmovny. Šéfka klubu ANO Alena Schillerová to připustila po středečním jednání se zástupci stran vznikajícího kabinetu SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirSTAN.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Článek

„Částečně ano, částečně ne,“ uvedla Schillerová na dotaz, jestli dostala příslib, že koaliční poslanci Vondráčka do čela vedení Sněmovny podpoří.

Zdůrazňovala však, že hnutí ANO plánuje na nominaci trvat, záložní kandidáty prozatím nemá. „Určitě jsme schopni vygenerovat další, ale nebudeme to dělat, dokud neproběhne jednání na plénu,“ řekla Novinkám.

Vondráček prý nevěděl, že ho u Zemana natáčí

Domácí

Odpor části poslanců vzbudila možná nominace Vondráčka poté, co nedávno navštívil prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Vedení nemocnice se od návštěvy distancovalo a také uvedlo, že se uskutečnila bez vědomí ošetřujícího lékaře.

Hnutí ANO ve středu oznámilo, že na dva místopředsednické posty, jež mu náleží, navrhne vedle Vondráčka také bývalou hejtmanku Karlovarského kraje Janu Mračkovou Vildumetzovou. „Vůči paní Mračkové Vildumetzové nepadlo nic,“ doplnila k jednání Schillerová.

ODS chce na místopředsedu dolní komory Skopečka

Domácí

Dále uvedla, že není spokojená ani s nabídkou vedení výborů pro ANO. Podle poměrného zastoupení jich má být šest. Konkrétně jde o výbor mandátový a imunitní, ústavně-právní, obrany, školství, volební a regionální.

„Měli jsme zájem o jakýkoliv výbor z těch strategických. Největší o hospodářský,“ komentovala Schillerová. Hospodářský výbor dostala ODS.

Fiala: Prezident už se na mě těší, přijme mě v normálním pokoji

Domácí

Vedení Sněmovny budou poslanci volit na ustavující schůzi, která se bude konat v pondělí 8. listopadu. Například podle šéfa STAN Víta Rakušana bude následné hlasování na jednotlivých poslancích.

Novou šéfkou dolní komory se má stát předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Definitivně jsou známy i nominace do místopředsednických funkcí ze strany STAN, které nominovalo svou místopředsedkyni Věru Kovářovou, a také Pirátů, kteří rovněž chtějí prosadit svou stranickou místopředsedkyni Olgu Richterovou.

Senát: O převodu Zemanových pravomocí se rozhodneme podle lékařů, ne hradního videa

Domácí

ODS zase navrhla stranického experta na ekonomiku Jana Skopečka.

Poslední nominace na místopředsedu Sněmovny má KDU-ČSL oznámit ve čtvrtek ráno, nejčastěji se mluví o exšéfovi klubu Janu Bartoškovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám