Hlavní obsah

Noční bouřková smršť vyvracela stromy a zapálila několik budov

Jihlava
Aktualizováno

Bouře, které se v neděli večer a v noci na pondělí od západu přehnaly přes Českou republiku, se nevyhnuly ani Vysočině a východním Čechám. Na Vysočině hasiči zasahovali na zhruba dvou desítkách míst, přičemž nejčastějšími příčinami výjezdů byly polámané stromy, přerušené elektrické vedení a také dva požáry.

Článek

Nejvíce práce měli hasiči na Třebíčsku, kde zasahovali na 14 místech. Mimo jiné vyjížděli k požáru seníku v Nalučanech, který podle všeho vzplál po úderu blesku. Patrně ze stejného důvodu začala hořet i zahradní chata v Klokočově na Havlíčkobrodsku.

Stromy ze silnic odstraňovali například u Jaroměřic nad Rokytnou, u Moravských Budějovic a v okolí Třebíče. Vodu ze sklepa ale čerpali pouze jednou, a to v Třebíči - Podklášteří. Několik stromů spadlo na vozovky také na Žďársku a na Pelhřimovsku.

V kraji bylo také hlášeno 19 výpadků elektřiny, podle energetiků se jednalo o krátkodobé poruchy, které by již měly být opraveny.

Podobná situace byla i na jihu Moravy. Ve Šlapanicích u Brna likvidovali hasiči požár rodinného domu, který patrně zapálil blesk. Na Znojemsku a Brněnsku ničil vítr střechy domů, hasiči také odčerpávali vodu ze zatopených sklepů. Také zde měli plné ruce práce energetici.

Bouřky se v neděli přesouvaly přes Českou republiku od západu. V Trhových Svinech na Českobudějovicku zatopil sklepy přívalový déšť. Bouřky zasáhly také Příbramsko, Kutnohorsko, Benešovsko a okolí Prahy. [celá zpráva]

V noci podpálil blesk také střechu statku v v Třebosicích na Pardubicku. "Ve statku zatím nikdo nebydlel," řekl operační důstojník hasičů. Těm se dlouho nedařilo dostat oheň pod kontrolu a na místě zůstali až do pondělního dopoledne. Škoda byla předběžně vyčíslena na sedm miliónů korun.

V Pardubickém regionu v neděli v podvečer padaly při bouři kroupy velikosti pingpongových míčků. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám