Hlavní obsah

Do Česka vtrhly extrémní bouřky, zesílili varování meteorologové

Právo, Novinky, Jiří Falout
Praha
Aktualizováno

Meteorologové v neděli odpoledne zesílili varování před silnými bouřkami, které vydali v sobotu. Varování před bouřemi s extrémním stupněm nebezpečí platí až do nedělního večera pro Středočeský, Plzeňský, Jihočeský kraj a Vysočinu. Pro celou republiku současně platí až do pondělního rána standardní varování před bouřkami s nebezpečnými doprovodnými jevy.

Článek

„Studená fronta postupuje z Německa do Čech. Před studenou frontou se místy vytvořily silné bouřky na jihu a jihozápadě Čech, ojediněle s výskytem krupobití a přívalových srážek s odhadem intenzity až 40 mm/h. Bouřky postupují dále směrem k severovýchodu. Nejintenzivnější bouřky se v průběhu poslední hodiny vyskytly v okresech Strakonice, České Budějovice, Tábor a Písek,“ varovali po 15. hodině meteorologové.

„V nejbližších hodinách očekáváme zesílení bouřkové aktivity zejména v jihozápadní polovině Čech,“ dodali.

Později odpoledne zasáhly silné bouře s krupobitím, přívalovými srážkami a silným větrem také jižní část Středočeského kraje. Postiženo je hlavně Příbramsko, Kutnohorsko, Benešovsko a okolí Prahy. 

Podle hydrologa Františka Vavrušky z ČHMÚ se v Jihočeském kraji pohybovalo několik bouřkových jader přinášejících přívalové srážky a kroupy. Shluk bouřkových oblastí podle Vavrušky pomalu postupoval směrem na Středočeský kraj, další bouřky mohou přijít od západu.

"Místní potoky se kvůli přívalovým dešťům mohou rozvodnit, voda může téct po ulicích a zatopit sklepy, ale zvýšení hladin větších řek zřejmě nehrozí," řekl ČTK Vavruška.  

Hasiči čerpají vodu na Českobudějovicku

Hasiči čerpají vodu v Trhových Svinech na Českobudějovicku, sklepy zatopil přívalový déšť. Za hodinu napršelo až 30 milimetrů, voda zaplavila několik objektů. „Nejvážnější situace je u jednoho z autoservisů, kde čerpáme až metr vody,“ řekl operační důstojník jihočeských hasičů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám