Hlavní obsah

Nikoho jsem v omyl neuvedla, říká Parkanová. O odchodu mluvit nechce

• Aktualizováno

Místopředsedkyně Sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09), o jejíž vydání ve středu poslance požádala policie v souvislosti s nákupem vojenských letounů CASA, tvrdí, že při jednání vlády, která o koupi rozhodovala, nikoho neuvedla v omyl. Poslankyně to napsala ve čtvrtečním tiskovém prohlášení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlasta Parkanová

Článek

Policie chce Parkanovou stíhat kvůli tomu, že coby ministryně obrany v kabinetu premiéra Mirka Topolánka (ODS) nezadala znalecký posudek na cenu letounů.

Tím podle detektivů poškodila stát o 658 miliónů korun. Podle Parkanové však povinnost zadat v takovém případě externí znalecký posudek nevyplývá z žádného právního předpisu.

Parkanová: Nevím, co tvrdí policie

"Detaily policejní žádosti zatím stále neznám, a proto ani nevím, co přesně policie tvrdí. Rovněž nemám k dispozici materiál, který jsem tehdy předkládala do vlády, takže se nemohu vyjadřovat k detailům z jeho obsahu. V každém případě však odmítám, že bych v něm uváděla kohokoli v omyl," uvedla poslankyně v prohlášení.

"Co se týče cenového posudku, je pravdou, že jsme o něj ministerstvo financí požádali. Nebyla to však naše povinnost, stejně jako nebyla povinnost ministerstva financí nám vyhovět. Byl to pouze jeden z kroků, kterým jsme se chtěli ujistit, že naše vlastní hodnocení ceny, které zpracovávala sekce vyzbrojování, odpovídá realitě. O skutečnosti, že nám ministerstvo financí nevyhoví, jsme byli vyrozuměni až po jednání vlády, která mě pověřila nákup uskutečnit," doplnila s tím, že takovouto povinnost žádný zákon nestanovuje.

Posudek byl podle policie potřeba

Detektivové protikorupčního útvaru opírají svá podezření o zákony o oceňování majetku a o majetku ČR, podle kterých taková povinnost existuje. Z dokumentů rovněž vyplývá, že Parkanová při předkládání materiálu k nákupu letadel do vlády tvrdila, že cena byla konzultovaná s ministerstvem financí. To ale prý upozorňovalo, že úřad nic takového nedělá.

Navíc skutečnost, že letadla byla nakoupena bez výběrového řízení na základě výjimky ze zákona, může být údajně rovněž sporná, neboť za vojenský materiál jsou považovány jen součásti strojů, nikoli letadla jako celek. [celá zpráva]

Ačkoliv ČSSD Parkanovou vyzvala k odchodu z vedení Sněmovny, ta zatím nic takového nechystá, protože podle svých slov žádný zákon neporušila. "K výzvám k odstoupení se zatím nebudu vyjadřovat," uzavřela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám