Hlavní obsah

Nikdo za mnou nechodil, nejsem ovce bez mozku, řekl poslanec Florián

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rebelující poslanec ODS Jan Florián, který se partaji své vzpíral už při schvalování daňového balíčku, při hlasování o důvěře Rusnokově vládě nehlasoval proti, ale odešel ze sálu. Za to byl vyloučen z poslaneckého klubu a nato sám vystoupil ze strany. Další den ho už jako nečlena výkonná rada ODS vyloučila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Florián (ODS).

Článek

Proč jste při hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka odešel ze sálu?

S Martinem Kubou jsem se v uplynulém týdnu několikrát bavil o možných variantách. Jedna byla, že odejdeme ze sálu, tím bychom se vymezili vůči TOP 09.

Nechat vládnout vládu a získat čas udělat volební kongres, vygenerovat lídra, odtrhnout se z područí TOP 09, to byla politicky zajímavá varianta. Rusnokova vláda by získala důvěru hlasy komunistů, VV a socialistů a ODS by měla čas se zmátořit.

Další varianta byla omluvit se voličům za Nečasovu kauzu, za rezignaci na svůj program, za zvýšení DPH a další věci a bavit se o vyvolání předčasných voleb, ve kterých bychom určitě uhájili dvojciferný výsledek. Tyto návrhy jsem Kubovi předložil, konzultovali jsme je v klubu s dalšími kolegy – Davidem Vodrážkou, Janem Kubatou, Pavlem Bémem.

Moje rozhodnutí bylo jedno z nejtěžších v mém životě. Já nechci chaos na politické scéně, kdy politici řeší jen svoje problémy. Proto byly předčasné volby pro mě nejčistším řešením. Zvažoval jsem to zhruba čtrnáct dní. Koalice de facto skončila rezignací Petra Nečase. V tu chvíli z mého pohledu padla stojednička.

Měli jsme i signály z médií, že LIDEM jednotní nejsou. Proto jsem využil svého práva odejít ze sálu, snížit kvórum, a na to už byli Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka připraveni využít to k předčasným volbám.

Proč jste se tedy podepisovali pod stojedničkovou listinu a nechali vaše vedení při představě, že jste jednotní?

To bylo přece něco úplně jiného, to bylo prostě deklaratorní prohlášení, že podporujeme Miroslavu Němcovou. Pak jsme se najednou dozvídali, že vzniká jakási stínová vláda, kde může být i Bohuslav Svoboda jako ministr zdravotnictví, což je problém, protože má sděleno obvinění (v kauze Opencard), a není to tedy člověk s kreditem pro ODS. To rozhodnutí ve mně i Tomáši Úlehlovi zrálo.

Mé konečné rozhodnutí padlo zhruba hodinu předtím, než se hlasovalo. Miloš Zeman ve svém projevu ve Sněmovně dal navíc jasný signál, že Miroslavu Němcovou nepodpoří. V tu chvíli mělo grémium ODS zavelet k předčasným volbám. Martinu Kubovi jsem do očí řekl, že pro mě jsou nejlepším řešením předčasné volby a omluva voličům, a proto odejdu ze sálu. Veškeré fabulace mých kolegů, že jsme zrádci a lháři, jsou lži.

Můžete vyloučit, že za vaším rozhodnutím nestály tlaky zvenčí? Třeba z hradního tábora?

Mohu to zcela vyloučit. Za mnou nikdo nechodil, mám svůj rozum, nejsem ovce bez mozku. Nebyl jsem nikým ovlivňován.

Ani Tomášem Hrdličkou, kterého výkonná rada z ODS vyloučila?

Jeho vyloučení považuji za naprosto absurdní. Žádné stanovy neporušil, vyloučen byl proto, že má jiný názor. Připomíná mi to doby minulé, kdy se ze stran, respektive jedné strany, také vylučovalo za neposlušnost.

Hrdličku jsem za poslední rok viděl asi čtyřikrát. Byl to radní, který z komunální politiky odešel před třemi lety. Nemáme spolu žádné společné zájmy ani obchodní aktivity. Tady je vyvolaný nějaký zástupný problém, že mě údajně řídí jakýsi kmotr. A pan Bohuslav Svoboda, kterého sám pan Hrdlička do ODS přivedl, o mně říká, že jsem jakási podržtaška. Pan zastupitel Svoboda, který má sděleno obvinění, mě nemusí urážet.

Přestal jste být členem ODS, co budete dělat dál?

Byl jsem v ODS jedenáct let, byl jsem vždy srdcař, co za tu značku kopal. V Praze 10 jsme vyhráli všechny komunální volby, měli jsme dva poslance, což se v historii nestalo. Z tohoto pohledu mě samozřejmě mrzí, že už nejsem členem ODS. Ale než abych se nechal někým lynčovat a křivě obviňovat, tak jsem udělal raději ten krok sám a z této nedemokratické strany odešel.

Výkonná rada mě sice později vyloučila, což považuji za komické: dnes ODS vylučuje i nečleny, za chvíli vyloučí ze strany také Baracka Obamu a voskového Michaela Jacksona.

Zůstávám nezávislým zastupitelem městské části Praha 10, stále jsem pravicově smýšlející člověk s pevnými názory a uvidí se, co bude. Na politiku jsem nerezignoval, naopak: nabil jsem baterky, tato situace mě posílila. Budu mít v politice ještě mnohé co říct.

Nelákalo by vás hnutí Úsvit přímé demokracie, jako vašeho rebelského kolegu a exposlance ODS Radima Fialu?

Jsem velký milovník sushi, ale do hnutí Úsvit pana Okamury, i když mě velmi potěšilo, jak se nás s kolegou Úlehlou zastal, skutečně nehodlám vstoupit. Spíš by mě zajímalo, kdyby vznikl nějaký pravicový subjekt. Kdyby měli Mirek Topolánek, kterého považuji za velkou osobnost s velkým charismatem, a Václav Klaus chuť k návratu do vrcholové politiky, takový subjekt by určitě měl na pravici šanci.

Václav Klaus se ale do ODS zřejmě nevrátí.

Za situace, ve které se ODS nachází, se panu profesorovi vůbec nedivím, že ji nechce zachraňovat. Odkážu ale na nedávný rozhovor Mirka Topolánka, který prohlásil, že by šel s Klausem na barikády. Kdyby oni dva šli na barikády a snažili se zachránit pravicovou politiku, budu první, kdo se tam postaví s nimi.

Reklama

Výběr článků

Načítám