Hlavní obsah

Nic vám po mém očkování není, prohlásil kandidát Pirátů na ministra zdravotnictví Dostál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle kandidáta Pirátů a STAN na ministra zdravotnictví právníka Ondřeje Dostála není médiím nic po tom, zda je očkovaný proti covid-19, napsal to v pátek na Twitter. Mnozí odborníci mu vzápětí vyčetli, že nepochopil roli politika v pandemickém boji. Dostál nakonec potvrdil, že očkovaný není, stačí mu podle něj protilátky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odborník Pirátů na zdravotnictví Ondřej Dostál

Článek

„Dotaz z MF Dnes, zda jsem očkován proti COVID. Po 20 letech praxe s právem na soukromí a s pravidly medicínské etiky je jednoduchá odpověď: Jde o citlivý zdravotní údaj. Médiím po tom nic není,“ napsal Dostál v příspěvku, který se obrátil ve vyostřenou výměnu názorů.

Současně připojil anketu pro občany, kteří mohli hlasoval, zda souhlasí, že jim „potom nic není“, nebo je odpověď a důvody jeho rozhodnutí zajímají.

Babiš se nechá naočkovat třetí dávkou

Koronavirus

Zdravotní experti mu však jeho postoj doslova omlátili o hlavu. „Já jsem za tohle vlákno velmi vděčný. Konečně je všechno jasné. Ten člověk nejen nerozumí covidu a ignoruje mezinárodni vědecky konsensus, ale taky (a to je ještě horši) vůbec nerozumí roli a odpovědnosti politika. Piráti, proboha, dělejte s tím něco,“ reagoval biochemik a prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka.

Servítky si nebral ani ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch. „Nikdo se Vás neptal na diagnózu, nebo zda jste měl vedlejší účinky. Otázka byla, zda jste podstoupil očkování, kterým se teď všichni prokazujeme, například v hotelu při ubytováni. Toto podle mne není citlivý údaj. Spíše to ukazuje obecně na Váš postoj k prevenci nemocí. Smutné,“ napsal pirátskému kandidátovi na ministra.

Dostál: Očkovaný nejsem, mám protilátky

Na výtky odborníků Dostál nereagoval. V anketě, které se zúčastnilo více než 3000 respondentů, hlasovalo nakonec 59,9 procent ku prospěchu zveřejnění informací. S odkazem na to poté svůj postoj rozvinul v blogovém příspěvku na serveru Aktuálně.

V Nizozemsku vyhrál 12letý chlapec soud. Může se kvůli navštěvování babičky očkovat

Zahraniční

Uvedl, že by podle něj neměli být politicky činní lidé tlačeni do zveřejňování informací o vakcinaci. „Jediné, kde vidím veřejný zájem na sdělení zdravotního údaje, je otázka svéprávnosti a tedy schopnosti činit ve funkci právní úkon,“ míní Dostál.

Nakonec ale odtajnil i podrobnosti svého zdravotního stavu. „Vzhledem k opakovaně změřené přítomnosti protilátek očkován nejsem,“ upřesnil spekulace. Doplnil, že bez výraznějších příznaků prodělal onemocnění v prosinci, a od té doby se kvůli prokazování bezinfekčnosti testuje.

Protilátky se uznávat nebudou. Lidem s nimi ale může stačit jen jedna dávka očkování

Domácí

Vojtěch doporučil protilátky s očkováním kombinovat

Test na protilátky jako uznání bezinfekčnosti totiž v Česku nadále neplatí. Stejný postoj mají i zbylé země EU s výjimkou Rakouska. Současný šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) opakovaně uvedl, že se odborníci neshodují, zda protilátky uznávat.

V souvislosti s tím ministr také podotkl, že je nejefektivnější „hybridní” imunita, která kombinuje prodělání nemoci a očkování. Lidé se změřenými protilátkami se podle něj mohou nechat očkovat jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson.

Reklama

Výběr článků

Načítám