Hlavní obsah

Nic jsem nepotvrdil, ale výši výkupného nikdo nedementoval, řekl Zeman

Právo, Novinky, jas, tin, zaš
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu na závěr návštěvy Plzeňského kraje zpochybnil své předchozí údajné vyjádření, jímž měl potvrdit, že částka, kterou Česká republika zaplatila jako výkupné za unesené Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou, se pohybovala kolem 150 miliónů korun. Zeman později uvedl, že pouze vzal na vědomí „konstataci”, která zazněla a vyjádřil se k ní.

Zvukový záznam dotazu na Miloše Zemana a jeho odpovědi na téma výkupného za unesené ČeškyVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Prezident uvedl, že se nejednalo o dotaz, ale o „strohou konstataci” na základě obecně známého faktu. Podle prezidenta nikdo z politiků částku nedementoval, a proto je tato informace patrně pravdivá.

Prezident částku uvedl při diskusi s občany Kornatic na Rokycansku během návštěvy Plzeňského kraje.

„Co říkáte na to, že český stát zaplatil 145 miliónů korun za unesené dívky?” zněla otázka studentky.

„Pokud vím, tak 150, ale záleží na tom, podle jakého kurzu to počítáte, což ale samozřejmě není podstatné,” odpověděl Zeman.

Prezident Miloš Zeman o výši výkupného za unesené ČeškyVideo: Česká televize ČT24

Prezident v souvislosti s tím podotkl, že Česká republika bude Turecku platit 800 miliónů korun za to, že se Turecko zavázalo, že nebude dál do Evropy pouštět imigranty. „A ten závazek mimochodem neplní,“ řekl Zeman.

Šlo by o těžké rozhodování

Doplnil, že se na vyjednávání nijak nepodílel a výši částky nemohl ovlivnit. Kdyby takovouto možnost měl, prý by se mu „těžko rozhodovalo”.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v úterý výši výkupného, kterou zveřejnil týdeník Respekt, popřel. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ji přímo nevyvrátil, ale relativizoval věrohodnost informací, které se objeví v médiích. [celá zpráva]

Žádná země nechce riskovat smrt svých občanů

Podle prezidenta představovalo rozhodování o zaplacení výkupného velké dilema.

„Představte si, že bychom nezaplatili a ty dívky by byly popraveny. Nebo, což je lepší varianta, zůstaly by v harému některého z únosců. Ale když riskujete smrt českých občanů, tak si to téměř nikdy nebudete brát na svědomí, ledaže by ti občané byli usvědčení zločinci, tak byste si říkali, tak tady by je zavřeli, no tak nechte je únoscům, ale takový případ, pokud vím, nenastal," uvedl Zeman.

Zaskočení politici

Premiér Sobotka v reakci na Twitteru uvedl, že „politici by měli problémy řešit, ne je komentovat způsobem, který v oblasti národní bezpečnosti nikomu nepomůže”.

Slova prezidenta zaskočila rovněž šéfa ODS Petra Fialu. „To, že takto mluví vysoký ústavní činitel, je děsivé, neomluvitelné a naprosto nepřijatelné. Není možnost tuto věc tolerovat. Musím vyzvat pana prezidenta, aby se choval odpovědně. Toto není odpovědné chování,“ řekl Fiala na tiskové konferenci.

Dvojice byla unesena v Pákistánu v roce 2013. Do vlasti se vrátila loni v březnu. Dívky chtěly cestovat do Indie, uneseny byly v pákistánské provincii  Balúčistán poblíž  hranic s Íránem.

Prezident obě dívky po propuštění kritizoval, neboť podle něj jednaly nezodpovědně. [celá zpráva]

Kvůli únikům informací se v pátek uskuteční i mimořádná schůze Sněmovny. Její svolání navrhla opozice, která je znepokojena tím, že se informace, jako výše výkupného, dostaly do médií. [celá zpráva]

Anketa

Je podle vás správné, když politik otevřeně hovoří o tom, jaké výkupné země zaplatila teroristům za rukojmí?
Ano
72,5 %
Ne
27,5 %
Celkem hlasovalo 13766 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v průběhu jednání celostátního výboru strany oznámil, že prioritou pro stranu zůstává ministerstvo zemědělství.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám