Hlavní obsah

Nezapomeňme kvůli koronaviru na ohrožené děti, upozorňuje vládní výbor

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru a karanténní opatření s ní spojená tvrdě dopadají nejen na podnikatele, ale také na rodiny s dětmi, zejména na ty znevýhodněné. Řada z nich se ocitá v hmotné nouzi či čelí výpadkům sociálních služeb pro práci s dětmi. Tyto služby jsou přitom pro sociálně slabší rodiny zásadní.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Článek

Předsedkyně Vládního výboru pro práva dítěte Klára Laurenčíková proto ve čtvrtek apelovala na vládu, aby se situací znevýhodněných rodin začala zabývat.

„Je třeba ze strany ministerstva práce a sociálních věcí uvolnit pracovníky sociálně aktivizačních služeb a nízkoprahových klubů pro děti a mládež. Samozřejmě při poskytnutí nezbytných ochranných pomůcek. Dále pak je nutné zvýšit ošetřovné nízkopříjmovým rodinám až na 80 % původního příjmu,“ uvedla Laurenčíková.

MPSV by podle ní mělo víc podpořit i rodiče postižených dětí, kterým často chybí asistenční a odlehčovací služby.

Psychologové bijí na poplach: porostou případy domácího násilí

Koronavirus

Ministerstvu školství výbor doporučil zlepšit pomoc se vzděláváním v domácím prostředí či zajištění možnosti pravidelných návštěv dětí v ústavních zařízeních.

„MŠMT by mělo zahájit přípravu pro období po návratu dětí do škol a zajistit školským poradenským službám, stejně tak jako školským ústavním službám neprodleně dostatek ochranných pomůcek,“ vyzvala Laurenčíková.

Pozor i na domácí násilí, upozornila Válková

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva a poslankyně za ANO Helena Válková také upozornila na to, že stresující podmínky v době karantény a omezeného pohybu mohou být doslova živnou půdou pro konflikty v rodině, které mohou vyústit v domácí násilí.

„Pro všechny rodiny musí být poslední týdny velmi náročné. Může docházet k eskalaci konfliktů a v některých případech k prohlubování projevů domácího násilí. O to důležitější je, abychom dokázali i nyní nabídnout obětem pomoc a reagovat na potíže, kterým čelí,“ uvedla Válková, která vyzvala vládu, aby na složitou situaci v rodinách a oběti domácího násilí pamatovala i nyní.

Ve Francii se během karantény mohutně vzmáhá domácí násilí

Koronavirus

„V současné době podobně jako v oblasti karantény již nestačí přijímat plošná opatření, ale je třeba uplatňovat postupy a řešení, která chytrým způsobem pomáhají řešit případy nejohroženějších skupin, jako jsou děti či oběti domácího a sexuálního násilí. Jinými slovy, stejně jako u chytré karantény je potřeba prosazovat chytrou prevenci,“ řekla Válková.

Podle statistik zatím k domácímu násilí nedochází, může se ale jednat o klid před bouří: policie eviduje za letošní březen 111 případů vykázání násilníka z domácnosti, loni v březnu jich bylo 97. Oproti loňskému roku poklesl i počet vražd v domácnostech, v březnu jich bylo pět, loni sedm. Citelně klesly i případy znásilnění. Podle Válkové může ale nárůst ohlášených případů přijít až po pominutí bezprostředního nebezpečí, tedy poté, co pandemie ustane.

Reklama

Výběr článků

Načítám