Hlavní obsah

Nezaostáváme, tvrdí Blatný k očkování. AstraZeneca se šetří pro učitele

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) Česká republika v rychlosti očkování mezi evropskými státy nijak nezaostává. S pěti procenty naočkovaných je na tom prý podobně jako další státy. Ve skutečnosti je ČR mezi evropskými zeměmi v proočkovanosti na chvostu žebříčku. Blatný také uvedl, že vakcínu AstraZeneca si kraje šetří pro učitele, jejichž očkování by mělo začít v březnu.

Článek

„Česká republika s pěti procenty proočkovaných je na tom podobně jako většina okolních zemí,“ uvedl ministr v rozhovoru pro iDnes, ačkoliv data ukazují, že ve srovnání s okolními zeměmi je na tom ČR hůře.

Česko patří ve vakcinaci mezi nejhorší v Evropě, 180 tisíc dávek leží ve skladech

Domácí

Ministr se vyjádřil i ke skutečnosti, že několik desítek tisíc vakcín, které jsou v ČR k dispozici, nebylo doposud naočkováno. Podle Blatného je to v případě vakcíny společnosti AstraZeneca dáno tím, že si ji kraje údajně šetří na očkování učitelů.

„My s ní počítáme pro pedagogické a nepedagogické pracovníky. A aby je bylo možno od příštího týdne očkovat právě s pomocí praktických lékařů, tak my tu vakcínu musíme fyzicky mít k dispozici,” řekl ministr.

Ministerstvo školství už zaslalo do škol informace k prioritnímu očkování školských pracovníků. První etapa registraci pedagogů i nepedagogů má začít v sobotu 27. února. Informovala o tom mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Je opravdu AstraZeneca lepší než ostatní? Možná se ministerstvo spletlo

Domácí

Výběr pracovníků s přednostním právem na vakcínu budou mít na starosti ředitelé. Nejpozději ve čtvrtek obdrží školy unikátní kódy, kterými se při registraci bude ověřovat profese. Očkování bude dobrovolné, přihlašovat se k němu budou zájemci sami. Další fáze očkování zaměstnanců škol by se podle úřadu mohla spustit zhruba za tři týdny.

Praktičtí lékaři by se měli zařadit do systému očkování od března. Od stejného data by se mělo zároveň očkování otevřít pro lidi nad 70 let.

Ministerstvo podmiňuje návrat alespoň části žáků do škol nezhoršováním epidemické situace, což se však neděje, neboť za úterý se potvrdilo dalších 15 672 nových případů nákazy, přičemž v nemocnicích je 6817 lidí.

Poté, co ve středu premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci sdělil, že se žáci na začátku března do škol nevrátí, Lednová doplnila, že na plánu očkování pracovníků ve školství se nic nemění.

Otevření škol? Došlo na slova jejich zástupců, že 1. březen je nereálný

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám