Hlavní obsah

Nezákonné. Soud smetl požadavek státu mít při návratu do ČR negativní test

• Aktualizováno

Opatření, které nařizuje občanům ČR povinnost mít při cestě do Česka negativní test na koronavirus, označil pražský městský soud za nezákonné. Rozsudek bude účinný od 5. dubna. Soud uvedl, že ministerstvo opatření opírá o doporučení Rady EU, které ale tak, jak jej resort interpretuje, neexistuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Předseda soudního senátu Aleš Sabol uvedl, že soud nechce zlehčovat hrozby spojené s šířením covidu ani snahy exekutivy chránit lidské životy a zdraví.

„Ani ve světle těchto hodnot však není možno rezignovat na základní principy právního státu a nelze omezit právo občanů ČR na svobodný návrat do vlasti, aniž by to bylo bezpodmínečně nezbytné,” zdůraznil. Soud podle něj fakticky nutí občany setrvávat v cizí zemi, případně je při návratu sankcionuje. To je podle něj v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

Ta zakotvuje právo každého českého občana na svobodný vstup na území ČR.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že se k rozsudku nebude vyjadřovat.

Zrušená část opatření současně nařizuje mezinárodním dopravcům neumožnit cestu lidem, kteří nepředloží potvrzení o testu nebo diplomatickou nótu o nemožnosti zajistit si test v zemi odjezdu. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Štíchové se staly případy, kdy dopravce odmítl přijmout cestujícího na palubu právě proto, že neměl test.

Blatný chce zpřísnit kritéria pro antigenní testy

Domácí

Mít negativní test při návratu do Česka musí mít všichni lidé, pokud cestují ze zemí, které jsou na koronavirové mapě označeny jinak než zelenou barvou. Což znamená téměř všechny země. Další test pak musí lidé při návratu z většiny zemí podstoupit v tuzemsku.

Soud uvedl, že ministerstvo dostatečně nevysvětlilo, proč nestačí právě jen test po návratu.

Češi utíkají k moři a domů nespěchají

Domácí

Právníci už dříve upozorňovali, že pro vstup občanů do jejich vlastní země nelze dávat podmínky. Upozornili, že občana nelze do jeho země nevpustit jen proto, že nemá test.

Ministerstvo zdravotnictví ale uvedlo, že opatření vychází z doporučení Rady Evropy. Tím argumentovalo i u soudu. Ten ale konstatoval, že další státy takové přísné požadavky ve vztahu k vlastním obyvatelům nemají. „Naopak předpokládají, že stát ve vztahu ke svým občanům nesmí na požadavku absolvování testu před návratem trvat. Opatření tak ve výsledku nemá oporu ani v klíčovém podkladu, na základě něhož bylo ministerstvem přijato,” sdělil soud. Jiné státy testy při vstupu většinou požadují po obyvatelích jiných zemí, nikoliv po vlastních občanech. U nich to řeší karanténou při návratu.

Ministerstvo na opatření trvá

Ministerstvo zdravotnictví ve středu uvedlo, že o změně opatření momentálně neuvažuje. To bylo však ještě před rozhodnutím soudu.

"O změně opatření, která by umožňovala podstoupit test po návratu ze zemí se středním až velmi vysokým rizikem nákazy až po návratu do ČR, momentálně neuvažujeme. Ministerstvo zdravotnictví nicméně nezbytnost přijatých opatření vyhodnocuje pravidelně každý týden," uvedla odpoledne mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Po verdiktu soudu resort uvedl, že se k němu nebude vyjadřovat.

Soud uvedl, že resort má do 5. dubna čas přijmout opatření tak, aby zohledňovalo rozsudek.

Ne všechny státy testují masivně a v některých zemích není možné získat test jen tak na vyžádání, je k tomu potřeba indikace například lékařem.

Reklama

Výběr článků

Načítám