Hlavní obsah

Nesouhlasíme s cestou místopředsedy Filipa do Moskvy, usnesli se poslanci

Novinky, jas
Aktualizováno

Poslanci ve středu nakonec přijali usnesení k cestě místopředsedy Sněmovny a šéfa KSČM Vojtěcha Filipa do Ruska. Filip odcestoval na pozvání místopředsedy Dumy Sergeje Železňaka, který patří mezi osoby, jež EU i USA zařadily na seznam nežádoucích osob v souvislosti s ruskou anexí Krymu. Sněmovna se usnesla, že s cestou nesouhlasí a že Filip na své cestě nereprezentuje její postoje.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip

Článek

Návrh na vyslovení nesouhlasu s cestou přednesl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který se pozastavil nad tím, že při schvalování cesty byl obejit organizační výbor a schválil ji pouze šéf komory Jan Hamáček (ČSSD).

„Poslanecká sněmovna nesouhlasí se zahraniční cestou místopředsedy Vojtěcha Filipa do Moskvy, na pozvání místopředsedy Dumy Sergeje Železňaka,“ stojí v usnesení. Druhým usnesením, které poslanci schválili, byl návrh poslance Romana Váni (ČSSD) o tom, že Filip při své návštěvě nereprezentuje její postoje.

Není v zájmu ČR, připomněl Stropnický

Na stranu předkladatele se vedle ODS otevřeně postavili rovněž lidovci. „Lidovci nepovažují tuto cestu za reprezentaci Sněmovny ve světě,“ konstatoval Jan Bartošek. Nad způsobem schválení cesty se ústy předsedy Tomia Okamury pozastavilo rovněž hnutí Úsvit.

Poslanec KSČM Alexandr Černý neúspěšně navrhl přerušení bodu do doby, než budou přítomni oba aktéři. Připomněl rovněž, že poslanec Filip je již na cestě a jedinou možností, jak misi zabránit, by byl pokyn protivzdušné obraně.

Za vládu vystoupil ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který konstatoval, že podle dostupných informací je cesta v rozporu se zájmy ČR.

Dopoledne k hlasování nedošlo, neboť KSČM si vzala přestávku na jednání klubu. Po polední přestávce Sněmovna nakonec přijala dvě výše zmíněná usnesení.

Kalousek po hlasování kolegům oznámil, že jde s usnesením seznámit ministerstvo zahraničí, které by jej mělo diplomatickou cestou doručit ruské straně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám