Hlavní obsah

Nepřátelská atmosféra ve vedení Prahy trvá. Radní na sebe dělají tajné posudky

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztahy v pražské koalici jsou po čtvrtečním jednání zastupitelstva opět vyhrocenější. Nejenže se Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu nedokážou domluvit na základních bodech, se kterými před zastupitele přichází, ale navíc se navzájem osočují z toho, že si na sebe členové rady dělají za zády oponentní posudky. Za sporem je tentokrát návrh Hany Marvanové (STAN) na řešení družstevního bydlení.

Foto: Právo

Zleva Hana Marvanová, Zdeněk Hřib a Jan Čižinský

Článek

Koncept řešení družstevního bydlení na zastupitelstvo Marvanová z klubu Spojených sil předložila i přesto, že s ním Piráti a Praha sobě nesouhlasí. Rada se tak na podpoře tisku nedomluvila a Marvanová chtěla pro schválení využít hlasů opozice.

To se ale nakonec nepodařilo a bod nebyl na jednání vůbec zařazen, i přesto se kolem něj strhla hádka, která opět poodkryla nepřátelskou atmosféru, která ve vedení Prahy panuje.

Piráti porušili koaliční smlouvu

Vše odstartovalo tím, že primátor Zdeněk Hřib doporučil bod o družstevním bydlení neprojednávat. Jako důvod označil analýzu od společnosti Ernst & Young, která podle něj našla v návrhu chyby a kterou si nechali Piráti zpracovat. Ta byla podle Marvanové doručena na magistrát už 16. června, zatímco ona ji dostala pouhý den před jednáním tohoto zastupitelstva.

Tajná analýza?

„Včera mi pan primátor posudek zaslal. Byla jsem šokována, že je možné, aby v gesci, kterou mám na starosti, byla zadána analýza na základě pokynů pana primátora, aniž bych o tom věděla. Považuji to za bezprecedentní porušení pravidel koaliční smlouvy. Navíc předseda výboru pro bydlení Pavel Zelenka (Praha sobě) o tom, že je dojednávána tajná analýza, věděl,” pustila se Marvanová do koaličních partnerů.

22 hodin. Pražská koalice přenesla svoje spory na rekordně dlouhé jednání zastupitelstva

Domácí

Primátor argumentoval tím, že nejde o žádnou tajnou analýzu ani snahu družstevní bydlení neřešit, ale pouze vyladit nedostatky. Spor má koalice především v tom, kolik by mělo město do budoucna za poskytnuté pozemky pro takové projekty účtovat.

Návrh Marvanové počítal s tím, že pozemek bude po splacení půjčky družstvu prodán za odhadní cenu. Naopak Piráti a Praha Sobě chtějí, aby město na stavbě vydělalo, čili aby cena pozemku v budoucnu odrážela hodnotu domu a bytů a také fakt, že město pozemky poskytlo.

Prostituce je pudová práce, ne živnost. Praha nemá být pasákem, pustil se lidovec do Pirátů

Domácí

Zelenka: Marvanová nekomunikuje

„Vždy jsem reagoval konstruktivně, navrhoval jsem změny. Paní radní se mnou nikdy nekomunikovala, na moje návrhy nikdy neodpověděla. V programu jsme měli zvyšování dostupnosti bydlení a to, co máte dnes na stole, k tomu nevede,” kritizoval Marvanovou Zelenka z Prahy sobě, který představil vlastní návrh družstevního bydlení založený na principu občanských spolků.

Udženija chtěla dát Hřibovi facku. Je to arogantní hovado a vidlák, řekla

Domácí

Do sporu se zapojil i jeho stranický kolega a náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Posudky za zády

„Několikrát jste zadala posudky za mými zády, aniž bych to věděl,” nešetřil kritikou a mířil tak třeba na situaci v dopravním podniku.

„Nejsou ty vztahy mezi námi úplně nejlepší, ale třeba si to někdy vyjasníme,” pokračovala Marvanová v reakci na náměstka pro dopravu, zatímco opozice se nad hádáním koaličních politiků bavila a ironicky to glosovala.

Pražská opozice žádá hlavu šéfa DPP Witowského kvůli miliardám na servis metra

Domácí

Není to zdaleka poprvé, co mezi sebou koalice vede spory. Na jedné straně nejčastěji stojí Piráti a na druhé právě Spojené síly pro Prahu. Koalice se za rok a půl hádala například kvůli prodeji městských bytů, kvůli situaci v dopravním podniku nebo zvýšení nájemného za prázdné byty.

Často se také spor vede právě kolem práce radní Hany Marvanové, která mnohdy stojí v opozici i vůči návrhům svých straníků, pře se s Hřibem a důsledně trvá na dodržování transparentnosti. To se podle informací Novinek paradoxně přestává líbit většině členů rady, i přesto že jejich heslem je právě transparentnost. V kuloárech se už několik měsíců hovoří o možném odvolání Marvanové, ale zatím k ničemu takovému koalice nepřistoupila.

Reklama

Výběr článků

Načítám