Hlavní obsah

Nepostavili ani psí boudu, vmetl Babiš opozici za kritiku toustové dotace

Novinky, zpe

Dotace na toustovou linku Penamu byla oprávněná, prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO). Opoziční politici, kteří ho kritizují, podle něj nedokázali postavit ani psí boudu. Opozici vadí, že stát dává dotace pekárnám, a přitom není na sociální služby.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí v Praze.

Článek

Premiér Novinkám napsal, že k vrácení dotace není žádný důvod. „Opozice jen pokračuje v kampani Antibabiš, protože nic jiného neumí. Sami nepostavili ani psí boudu,“ prohlásil Babiš.

Zdůraznil, že v Agrofertu od roku 2014 nepůsobí. „Z toustů Penamu se stala politika. Pokud vím, Penam požádal v roce 2015 MPO o evropskou dotaci na toustovou linku s unikátní technologií. A až dnes to někomu začalo vadit,“ podotkl premiér.

Předseda Starostů Vít Rakušanů na Babišova slova reagoval s tím, že premiérova arogance je neuvěřitelná.

„Zveme ho do našich měst a obcí, aby viděl, že vedle psí boudy tu jsou i opravené školy, školky, domovy důchodců, čistírny odpadních vod, kulturní centra či autobusové terminály. Ta arogance pana velkopodnikatele je neuvěřitelná,” uvedl Rakušan.

Platili čeští daňoví poplatníci

Opozice reagovala na informaci, kterou přinesl server iROZHLAS, že Česká republika holdingu Agrofert vyplatila 100 milionů z českých peněz, aniž by ministerstvo financí předložilo Evropské komisi doklady k proplacení vyplacených dotací. Společnost Penam z holdingu Agrofert nakoupila za peníze výrobní linku na toustový chléb.

Babiš řekl, že dotace proběhla zcela v souladu s právem a byla několikrát kontrolována. Nikdo podle Babiše neřekl, že dotace byla v nepořádku.

Opozice ale kritizuje skutečnost, že stát rozdává dotace a peníze pak chybí například v sociální oblasti.

„Investice stála 617 milionů korun. Penam do linky na výrobu toustů investoval dalších 517 milionů z vlastních prostředků a 100 milionů korun dostal dotaci z evropských fondů, což je cca 16 procent. Díky investici získalo práci 66 nových zaměstnanců,“ zdůraznil Babiš.

Peníze ale nešly z evropských dotací, ale z českého rozpočtu, tedy z peněz českých daňových poplatníků.

Zisky patří Babišovi

K vrácení 100milionové dotace Babiše vyzvalo hnutí STAN. Dotaci dostala společnost Penam, která spadá pod Agrofert. Babiš Agrofert převedl do svěřenského fondu začátkem roku 2017. Stále je ale jeho beneficientem, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Penam loni v březnu spustil v Herinku u Prahy v Pekárně Zelená louka moderní linku na toustový chléb. Firma tvrdí, že díky ní bude vyrábět zdravější a chutnější chleba bez konzervantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám