Hlavní obsah

Nenacházím slov. Šok a bolest. Politici reagují na smrt Michalika

Praha

Nenacházím slov, nedýchám. Šok a bolest. Náhlá smrt místopředsedy STAN dlouholetého břežanského starosty a náměstka středočeské hejtmanky Věslava Michalika zasáhla nejen Starosty. Soustrast vyjadřují i další politici a osobnosti. Místopředseda STAN zemřel náhle v neděli, bylo mu 59 let.

Foto: STAN, Novinky

Místopředseda STAN Věslav Michalik

Článek

Rodina podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) plánuje veřejný pohřeb, na němž by se s Michalikem mohli rozloučit všichni, kdo ho měli rádi.

Od pondělí mohou také lidé na radnici v Dolních Břežanech u Prahy a na krajském úřadu v Praze vyjadřovat soustrast s úmrtím. V přízemí obecního úřadu je vystavena kondolenční kniha. Kraj zřídil pietní místo s květinami a svíčkami, na budově visí černá vlajka.

„Nenacházím slov,“ napsal k úmrtí Michalika šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

A další straníci připojili své vzpomínky. „Ta zpráva nás zasáhla jak blesk z čistého nebe. Nemůžu tomu uvěřit. Věšek byl mimořádný a obdivuhodný člověk. Žádná slova nezacelí tu ztrátu,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová.

Zemřel Věslav Michalik

Domácí

„Věšek byl velký vizionář, obrovský politický talent, ekonomický mozek STANu,“ řekl Právu Michalikův stranický kolega a ministr školství Petr Gazdík „Jeho smrt byla opravdu nečekaná. Byl to sportovec, vedl zdravý životní styl. Každý si musí uvědomit, že opravdu nevíme dne ani hodiny,“ dodal.

V 8:30 na poradě 

„Nedýchám. Co to je? Šok? Bolest?“ napsala na svůj Twitter hejtmanka Pecková (STAN).

„Je šest hodin ráno a za dvě a půl hodiny, v 8:30, mám s Tebou poradu. První v tom dni. První v pondělním dni plném porad, jako každý týden. A na tu poradu s Tebou se těším. (...) Tak v 8:30. Na poradě,“ dodala na svůj Facebook.

Soustrast s úmrtím vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS), šéf lidovců Marian Jurečka, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) i předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Měl se stát ministrem 

Michalik se narodil 1. března 1963 v Českém Těšíně. Vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze, kde v roce 1992 získal i titul kandidáta věd. Ekonomické vzdělání si doplnil na Rochester Institute of Technology v USA. Starostou Dolních Břežan byl nepřetržitě od roku 2004. Místopředsedou STAN se stal loni.

V letech 1986 až 1996 pracoval Michalik jako vědecký pracovník Akademie věd ČR v Ústavu jaderné fyziky a Ústavu dozimetrie záření, po odchodu z akademické sféry až do roku 2007 působil ve finančních institucích v různých funkcích, od analytika až po člena představenstva. Od roku 2002 podnikal v oboru investiční poradenství.

V roce 2012 byl zvolen zastupitelem Středočeského kraje, v letech 2016 až 2017 působil jako radní kraje pro hospodářský a regionální rozvoj včetně evropských fondů a rozvoje venkova. V listopadu 2020 se stal náměstkem středočeské hejtmanky pro finance, dotace a inovace.

Po loňských sněmovních volbách se měl Michalik původně stát ministrem průmyslu a obchodu, nominace se ale vzdal kvůli pochybnostem o dřívějším podnikání a možném střetu zájmů. Řekl však, že jeho někdejší podnikání na Kypru bylo v souladu se zákonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám