Hlavní obsah

Nemyslel jsem, že musím dokládat klukoviny, řekl Mynář k neudělení prověrky

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, tin, zpe

Důvody proč hradní kancléř Vratislav Mynář nedostal bezpečnostní prověrku, oficiálně nejsou známé, ale podle České televize by měly být nejméně tři. Jedním má být kancléřovo podmínečné odsouzení kvůli řízení auta v opilosti či jeho podnikání. Mynář proti rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ)neudělit mu prověrku na stupeň přísně tajné, podal ve středu rozklad.

Foto: Petr Horník, Právo

Vratislav Mynář

Článek

Podle České televize nedostal kancléř prověrku také kvůli nevyjasněnému vlastnictví a úpravám pozemků na Moravě, kde působil, bydlel a podnikal. Dalšími důvody jsou držení anonymních akcií v jedné z firem a také to, že NBÚ neinformoval o nehodě pod vlivem alkoholu před 30 lety.

„V devatenácti letech jsem vypil pár piv, sedl jsem si do auta svých rodičů a naboural sloup obecního rozhlasu. Byla to klukovina, nepředpokládal jsem, že to musím dokládat. Kromě materiální škody na autě se nic nestalo,“ řekl Mynář České televizi. Tehdy dostal podmíněný trest v délce několika měsíců.

S odůvodněním nesouhlasí

„Nesouhlasím s rozhodnutím NBÚ a s tím odůvodněním, proč bych neměl dostat a získat prověrku na přísně tajné. Rozhodnutí a zdůvodnění, které jsem obdržel, neobsahuje žádné porušení zákona,“ řekl Mynář.

„Podle mého názoru je to špatná právní klasifikace a nedorozumění. Jsou to záležitosti, které nemají právní podklad,“ řekl kancléř. Stále věří, že prověrku nakonec dostane.

„Věřím, že mí právní zástupci zpracovali rozklad velmi pregnantně a jsem si jist, že jsem veškerá nedorozumění vysvětlil,“ doplnil kancléř. Konkrétní důvody, proč prověrku nedostal, neuvedl. Popřel, že by za to mohl podezřele levný nákup vily ve Strašnicích, nebo jeho účast na privatizaci Petrcíle.

Zeman počká

Rozkladu může úřad buď vyhovět a napadené rozhodnutí zrušit, nebo ho může zamítnout z formálních důvodů. Pokud do 15 dnů nerozhodne ani jedním způsobem, dostane rozklad na stůl ředitel NBÚ, který má na rozhodnutí tři měsíce. Jestliže šéf úřadu rozhodnutí o neudělení prověrky zruší, rozběhne se nanovo lhůta k Mynářovu prověření.

Potvrdí-li ředitel NBÚ neudělení prověrky, může se Mynář obrátit se žalobou k Městskému soudu v Praze, což je příslušný krajský soud ve správním soudnictví.

Prezident Miloš Zeman očekává, že Mynář využije veškeré prostředky, které mu skýtá institut odvolání. Prezident rovněž potvrdil, že pokud Mynář prověrku nezíská, odvolá ho z funkce. [celá zpráva]

Porušuje se zákon, tvrdí poslankyně

Poslankyně TOP 09 Věra Kovářová, která už dříve měla s Mynářem spory kvůli jeho majetkovému přiznání, se domnívá, že na Hradě muselo a musí docházet k porušování zákona o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti.

„Nedovedu si totiž představit, že se pan Mynář jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky skutečně neseznamoval s utajovanými informacemi. Kancléř bez těchto informací prostě nemůže být kancléřem. Zvažuji proto podnět Národnímu bezpečnostnímu úřadu, aby podezření z porušování zákona důsledně prošetřil,” uvedla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám