Hlavní obsah

Zemanův kancléř Mynář svolal tiskovku, aby oznámil, že má na stole obálku z NBÚ

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hradní kancléř Vratislav Mynář ve čtvrtek oznámil, že dostal obálku z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). S jejím obsahem se teprve seznámí. Materiál si podle svých slov prostuduje. Zda odejde z funkce, pokud se potvrdí, že prověrku nezískal, nekomentoval s tím, že je to věc prezidenta.

Vyjádření kancléře Vratislava Mynáře k prověrce NBÚVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Podle informací, které ve středu přinesl deník Právo, mu Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) prověrku na stupeň „přísně tajné” neudělil.

Jejím získáním prezident Miloš Zeman v minulosti podmiňoval Mynářovo setrvání ve funkci.

Mynář o prověrku požádal již v roce 2013, prověřování ale začalo zhruba o rok později. Čekalo se, až žadatel dodá všechny potřebné dokumenty.

Jak Právo ve středu informovalo, Zeman se v poslední době dvakrát setkal s šéfem NBÚ Dušanem Navrátilem.

Může podat rozklad

Pokud se ukáže, že se v obálce od NBÚ ukrývá rozhodnutí o neudělení prověrky, Mynář může podat do 15 dnů od doručení rozklad. Tomu může úřad buď vyhovět a napadené rozhodnutí zrušit, nebo ho může zamítnout z formálních důvodů.

Pokud do 15 dnů nerozhodne ani jedním způsobem, dostane rozklad na stůl ředitel NBÚ, který má na rozhodnutí tři měsíce. Jestliže šéf úřadu rozhodnutí o neudělení prověrky zruší, rozběhne se nanovo lhůta k Mynářovu prověření.

Potvrdí-li ředitel NBÚ neudělení prověrky, může se Mynář obrátit se žalobou k Městskému soudu v Praze, což je příslušný krajský soud ve správním soudnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám