Hlavní obsah

Nemocných chřipkou v Praze rapidně přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celoplošná chřipková epidemie, kterou v pátek vyhlásila hlavní hygienička, se v Praze projevila strmým nárůstem počtu nemocných. Během dvou týdnů stoupla nemocnost v hlavním městě o polovinu na zhruba 1770 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Podle krajské hygienické stanice je momentálně nejhorší situace u seniorů.

Foto: Václav Pergl, Právo

Běžná chirurgická rouška nás před viry nechrání. Měl by ji ale nosit ten, kdo je nemocný, aby viry neroznášel dál.

Článek

„Nemocnost stoupla ve všech věkových kategoriích, nejvyšší byla ve věkové skupině nad 60 let, kde se projevil předchozí vzestup nemocnosti u dětí, které jsou nejčastějším zdrojem infekce v rodině,” konstatovala ředitelka protiepidemického odboru pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Hygienici zároveň očekávají, že minimálně další tři až čtyři týdny budou počty nemocných s akutními respiračními onemocněními dále narůstat.

Foto: Hygienická stanice hlavního města Prahy

Relativní nemocnost akutními respiračními infekcemi (ARI) v loňské a letošní sezóně

Školáci v metropoli mají v tomto, respektive příštím týdnu jarní prázdniny, což se může promítnout i do počtů nemocných.

V Praze v uplynulém týdnu zaznamenali lékaři jedno úmrtí na chřipku. U dalších 12 osob byla kvůli komplikacím nutná hospitalizace na anesteziologicko-resuscitačním oddělení a jednotce intenzivní péče.

V Evropě řádí hlavně Yamagata

„Z laboratorních nálezů je zřejmé, že etiologie letošní epidemie v Evropě je smíšená s mírnou převahou chřipky typu B, varianta Yamagata, která byla obsažena ve čtyřvalentní chřipkové vakcíně,” konstatovala Jágrová.

Hlavní hygienička Eva Gottwaldová v pátek uvedla, že v celé ČR nemocnost dosáhla 1722 nemocných na 100 tisíc obyvatel. O epidemii se hovoří při počtu 1600 až 1800 pacientů na 100 tisíc lidí. [celá zpráva]

Řada nemocnic již kvůli epidemii omezila návštěvy.

Anketa

Jste očkovaní proti chřipce?
Ano
25,8 %
Ne
74,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2636 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám