Hlavní obsah

V Česku vypukla chřipková epidemie

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V České republice vypukla chřipková epidemie. Uvedla to Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Nemocnost dosáhla na 1722 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je oproti uplynulému týdnu nárůst téměř o pětinu.

Foto: Státní zdravotní ústav

Relativní nemocnost v krajích na 100 000 obyvatel

Článek

Nárůst nemocnosti hygienici evidují ve všech věkových skupinách a ve všech krajích. Nejvyšší nemocnost je hlášena z Libereckého, Jihočeského, Jihomoravského, Středočeského a Ústeckého kraje. Cirkuluje virus chřipky typu A i chřipky typu B.

„Doporučujeme občanům, aby se pokud možno vyhýbali větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovali základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů,” doporučila Gottvaldová.

„Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně a infekci nepodceňujte – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu šířit dál,“  vyzvala občany. Obvykle chřipková epidemie obvykle trvá 6 až 8 týdnů, ale kdy bude epidemie kulminovat, nechtěla Gottvaldová odhadovat.

Epidemiologové již zaznamenali 57 případů se závažným průběhem a 10 úmrtí. Komplikace se týkají zejména seniorů.

Plošná epidemie chřipky už zasáhla západní Evropu. Na východě starého kontinentu je situace prozatím trochu lepší.

Reklama

Související témata:

Související články

Blíží se chřipková epidemie

Česko už brzy zasáhne chřipková epidemie. Odborníci odhadují, že může přijít už v půli ledna, možná až ke konci prvního kalendářního měsíce. Právu to ve...

Česko je na prahu chřipkové epidemie

Počty osob s akutními respiračními onemocněními stále stoupají a Česko je podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) na prahu chřipkové epidemie. Na konci...

Česko stojí na prahu chřipkové epidemie

Počet nemocných respiračními infekcemi včetně chřipky raketově stoupá a Česko je na prahu chřipkové epidemie. Právu to ve čtvrtek řekla Martina Havlíčková,...

Výběr článků

Načítám