Hlavní obsah

Nemocnice a ambulantní specialisté dostanou přidáno

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dobojováno. Nemocnice, ambulantní specialisté a domácí péče dostanou o tři procenta víc peněz než loni v prvních šesti měsících roku. Nařizuje to nová úhradová vyhláška, kterou ministryně podepsala ve čtvrtek večer. Právě tato vyhláška způsobila nebývale ostré střety mezi lékařskou komorou a ministerstvem na jedné straně a lékaři a pojišťovnami na straně druhé.

Foto: Stanislava Dvořáková

Autobus MHD nebude již od 10.12.zajíždět v dopoledních hodinách na zastávku U Václava a tím ani přímo na aut.nádraží ve středu města.

Článek

Zatímco ti první ji bezvýhradně podporovali, ti druzí byli ostře proti a dokonce Svaz zdravotních pojišťoven chce podat na ministerstvo ústavní stížnost, protože podle něj nemělo právo vyhlášku vydat.

"Vyhláška by měla přispět ke stabilizaci zdravotnictví, umožní úsporu léků, zdravotnického materiálu i zvýšení platů zdravotníků," řekla Právu ministryně Milada Emmerová.

Zdravotní pojišťovny ale tvrdí, že vyhláška způsobí pravý opak. Výdaje budou vyšší než tři procenta, a to povede k růstu deficitu pojištění ze současných osmi na dvacet miliard korun.

LOK je spokojen

Vyhlášku přivítal Lékařský odborový klub (LOK). Podle něj je prvním krokem ke stabilizaci zdravotnictví, motivuje k úsporám na lécích a zdravotnickém materiálu. Nemocnice totiž dostanou o tři procenta víc peněz už tehdy, jestliže udělají alespoň 90 procent loňských výkonů.

Podle předsedy LOK Milana Kubka desetiprocentní snížení výkonů by neměl pacient poznat, protože právě kvůli penězům se některá vyšetření dělala zbytečně a pacient je nepotřeboval. "Snížení výkonů o deset procent umožní ušetřit dvě miliardy na nákladech. Když se k tomu přidají ony tři procenta navíc, což činí 2,5 miliardy korun, nemocnice získají navíc 4,5 miliardy a mohou i zvýšit platy až o 15 procent," řekl Právu ve čtvrtek Milan Kubek.

Podle náměstka ministryně zdravotnictví Petra Slámy se počítá s tím, že pojišťovny letos vyberou o pět až šest procent peněz na zdravotní pojištění víc než loni, tedy asi 162 miliardy korun. To umožňuje navýšení peněz pro lékaře. Nově se budou také peníze mezi pojišťovnami přerozdělovat, takže jen VZP na tom vydělá letos miliardu a příští rok dvě miliardy.

Pojišťovny: péče o pacienty se zhorší

Výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček Právu sdělil, že "vydání vyhlášky způsobí další zadlužení systému, což povede ke snížení kvality zdravotní péče.

Tato jeho slova ale ministryně Emmerová odmítla. Naposledy úhradovou vyhlášku vydalo ministerstvo před třemi lety a na dokument podala skupina senátorů ústavní stížnost. Soud ji dosud nedořešil.

Reklama

Výběr článků

Načítám