Hlavní obsah

Neměl bych problém podpořit Zemana, tvrdí přeběhlík Tureček

Právo, Jan Rovenský

Přestup dalších poslanců z TOP 09 do hnutí ANO jsem nevyjednával, dušuje se v úterním rozhovoru pro deník Právo poslanec Karel Tureček. V tomto volebním období se stal prvním přeběhlíkem. Přiznal, že nemá problém podpořit Miloše Zemana v případné další prezidentské volbě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Tureček

Článek

Rozhodl jste se přejít do klubu ANO. Jaký je to pocit, být prvním přeběhlíkem v tomto volebním období?

V tom pravém slova smyslu přeběhlík nejsem, protože můj přestup nenarušuje vládní rovnováhu. Po měsíci jako nezařazený poslanec jsem zjistil, že členství v klubu člověk potřebuje, ať už jde o servis, či zázemí.

Někdo by mohl namítnout, že hledáte stranu, kde vám pokvete pšenka, když se podle průzkumů TOP 09 tolik nedaří.

To by sice mohl, ale můj posun od TOP 09 je dlouhodobější, je to záležitost nejméně od listopadu 2014. Nejdřív jsem na protest rezignoval jako šéf expertního týmu pro venkov a zemědělství a následně jsem ukončil členství v TOP 09. Moje naivní představa byla, že když to udělám, tak Mirek Kalousek přibrzdí a vezme v potaz, že se něco děje.

Plánujete stát se i členem ANO?

Ne. V tuto chvíli jsem se rozhodl jen pro členství v poslaneckém klubu a na členství v hnutí nepomýšlím. V tomto volebním období určitě ne a ani k tomu nejsem nijak nucen.

Byl jste dříve náměstkem na zemědělství i průmyslu. Nemíříte třeba do veřejné sféry?

Neuvažoval jsem o tom.

Od koho přišla iniciativa, abyste vstoupil do klubu ANO? Od babišovců?

Ano. V zemědělském výboru jsem kolikrát zastával úplně jiné stanovisko než TOP 09 a oni cítili, že nejsem úplně myšlenkově naladěn na vedení topky.

Víte o dalších lidech, kteří by se chystali ke stejnému kroku jako vy?

Ne, neinscenoval jsem vyjednávání skupiny přeběhlíků. Moje důvody byly individuální. Po obstrukcích kolem EET pak poslední kapkou byl projev prezidenta ve Sněmovně a následný odchod ostatních poslanců za TOP 09. Jedna věc jsou názory na Miloše Zemana jako na osobu, druhá věc jako na instituci prezidenta republiky. Po roce 1989 se nestalo, že by poslanci při projevu hlavy státu odcházeli.

Babiš si pohrává s myšlenkou, že by jeho hnutí mohlo podpořit Zemana v případné další prezidentské volbě. Měl byste s tím problém?

S tím bych problém úplně neměl. Mám sice nějaké připomínky, třeba bych někdy volil mírnější slova, ale nemyslím si, že jsou zásadní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám