Hlavní obsah

Němci lanaří v Praze české lékaře, nabízejí mnohonásobně vyšší výdělky

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicet dva klinik z Německa a jedna klinika z Rakouska od pátku láká na I. mezinárodním job veletrhu Lékařství a zdraví v Praze české lékaře, aby odešli pracovat k nim. Zájem o práci v cizině byl obrovský, zejména od mladých lékařů. První den jich přišlo víc než tisíc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Praze probíhá zdravotnický veletrh, německé nemocnice na něm v ČR hledají zaměstnance.

Článek

Na všechny se ale nedostane. „Na jednu kliniku připadají maximálně čtyři volná pracovní místa,“ řekl Právu Randolf T. Kunert, obchodní ředitel pořadatelské agentury RTK International, která veletrh organizuje. Podle jeho slov v obou uvedených zemích už pracuje mnoho českých lékařů a získali vysoké renomé.

Plat až 4500 eur měsíčně

Kliniky nabízejí měsíční plat 3700 až 4500 eur (zhruba 92 až 110 tisíc korun). „Je mi 26 let, jsem ortoped a vážně uvažuji, že budu pracovat v zahraničí,“ řekl na veletrhu Právu doktor Josef Bartoš z Nemocnice Pelhřimov. Odejít chce proto, že čeští lékaři nejsou dobře platově ohodnoceni a systém předatestační přípravy mladých lékařů je prý úplně špatný.

„Už rok pracuju v nemocnici, ale jako ortoped jsem ortopedii ještě neviděl. Jsem na interně,“ uvedl Bartoš s tím, že se připojil k výzvě Lékařského odborového klubu (LOK) Děkujeme, odcházíme, která vyzývá české lékaře, aby podávali hromadné výpovědi z českých nemocnic k 31. prosinci. To by i s dvouměsíční výpovědní lhůtou znamenalo, že by odešli z nemocnic k 1. březnu příštího roku.

 Odejít chce už 3600 lékařů

„Odchod už deklarovalo 3600 lékařů ze 16 000 nemocničních lékařů a další se hlásí,“ řekl Právu na veletrhu předseda LOK Martin Engel. Uvedl, že česká vláda dělá pro lékaře velmi málo, na platové problémy upozorňují mnoho let, a nic se neděje. „Trpělivost už nám došla,“ řekl Engel.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger Právu řekl, že doufá, že exodus lékařů nenastane. „Pokud by jich odešlo 300 nebo 600, tak náš zdravotní systém to unese. Pokud by jich bylo víc, nastaly by velké problémy,“ řekl Heger. V takovém případě by se zřejmě prodlužovaly termíny plánovaných operací, na ošetření by se stála fronta a mělo by to dopad i na vztah lékař–pacient.

LOK požaduje pro začínajícího lékaře 1,5násobek průměrné mzdy v ČR (asi 35 000 korun) a pro kvalifikovaného lékaře trojnásobek (asi 72 000 korun). A to za základní pracovní dobu. Dnes mají lékaři v průměru 40 až 50 000 korun hrubého měsíčně, ale se všemi příplatky a odměnami.

Kubek: Vláda nemůže lékaře vykořisťovat

Akci LOK i veletrh samotný podporuje i lékařská komora. Její prezident Milan Kubek Právu řekl, že v Německu nyní chybí zhruba 4000 lékařů a v roce 2012, až skončí výjimka, že lékaři mohou pracovat o osm hodin déle než ostatní, bude chybět 10 000 lékařů. „Německo se snaží na tuto situaci připravit a shání lékaře po celé Evropě. Česká vláda chce svým lékařům naopak plat snížit,“ prohlásil Kubek. Zájem západních klinik je zejména o anesteziology, chirurgy, internisty a porodníky.

Kubek tvrdí, že lékaři nepožadují plat, jako mají jejich němečtí kolegové, ale „není možné, aby si nás vláda brala jako rukojmí a vykořisťovala nás. Dvacet let jsme čekali, ale teď už ne,“ řekl Kubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám