Hlavní obsah

Nekvalifikovaní pedagogové budou moci nadále učit, rozhodla Sněmovna

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Poslanci schválili ve třetím čtení novelu zákona o pedagogických pracovnících, která umožní, aby i nekvalifikovaní pedagogičtí pracovníci mohli za určitých podmínek nadále vyučovat, byť je to v rozporu s dříve schválenými pravidly. Návrh musí ještě schválit Senát a prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

Již dříve schválený zákon o pedagogických pracovnících stanovil na začátek příštího roku povinnost mít na školách pouze kvalifikované pedagogy, tedy ty, kteří mají vysokoškolské vzdělání pedagogického zaměření. Nyní se ale ukázalo, že by ze škol musela odejít velká část učitelů.

Ministr školství Marcel Chládek proto vypracoval novelu obsahující výjimky pro to, aby někteří nekvalifikovaní učitelé mohli na svých místech zůstat. Výjimka se má podle novely vztahovat na učitele starší 55 let s 20letou praxí, rodilé mluvčí vyučující cizí jazyk či odborníky z praxe, kteří ale na škole vyučují na zkrácený úvazek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Problematická je především výjimka, která de facto říká, že výjimku může dostat každý nekvalifikovaný pedagog „v nezbytných případech na nezbytnou dobu“. Odpůrci kritizují, že takto nekvalifikovaní lidé zabírají ve školství místo těm, kteří na ně studovali. Naopak příznivci tvrdili, že není zaručeno, že čekající vystudovaní pedagogové dosahují stejných kvalit jako stávající učitelé.

Pro zákon hlasovalo 132 ze 154 přítomných poslanců. Proti jich bylo 14.

Reklama

Výběr článků

Načítám