Hlavní obsah

Někteří státní zaměstnanci si polepší až o několik tisíc

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Když vláda 1. prosince oznámila, že platy státních zaměstnanců budou zvýšeny v průměru o sedm procent, neuvedla, o kolik se kterým kategoriím platy skutečně zvýší. Právu se nyní podařilo zjistit, že zatímco se některým profesím zvýší plat až o několik tisíc, jiným jen o pár stovek.

Foto: Promo Pokustone

Pokustone se ve Vsetíně představí "Pod Smrky"

Článek

Například mzdové účetní v kultuře s patnáctiletou praxí se základní plat zvýší o 740 Kč ze současných 10 560 Kč na 11 300 Kč, policista se stejně dlouhou praxí si ke svému současnému základnímu (tarifnímu) platu připíše 3470 Kč. Jeho dosavadní základ 16 060 korun se zvýší na 19 530 korun. Hasič s 15letou praxí si přilepší o téměř tři tisíce, zatímco zkušená zdravotní sestra u lůžka jenom o 890 korun.

O 2030 korun se zvýší základní plat i sociálnímu pracovníkovi s patnácti lety praxe. Jeho plat se zvýší z 8270 Kč na 10 300. "Je to způsobeno tím, že sociální pracovníci přejdou do vyšší tabulky odměňování s bonusem 14 procent proti základní tabulce. Vláda uznala, že jejich práce je fyzicky a především psychicky velice náročná, a proto si zaslouží být odměňováni stejně jako například pedagogové," řekla Právu v pondělí mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

Platy podle pěti tabulek

Ve zvýšení platů je promítnuta i kompenzace za to, že v příštím roce už státní zaměstnanci nedostanou 13. ani 14. plat, jak byli dosud zvyklí. Od roku 2005 budou totiž tzv. další platy zrušeny. Jejich část ve výši 20 procent je rozpočítána do jednotlivých tarifů. "To samo o sobě pro dotčené profese znamená nárůst asi o 4 procenta proti ostatním zaměstnancům," zhodnotil rozhodnutí vlády ze začátku prosince ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Velké rozdíly v odměňování jednotlivých skupin zaměstnanců státu způsobuje to, že nemají jednotnou tabulku, z níž by se vypočítával plat všem.

Tabulek existuje hned pět. Zvýšené tarify proti základu mají pracovníci ve školství, dále zdravotníci, státní zaměstnanci a nově policisté a hasiči: "Zároveň se od ledna mění základní stupnice, které představují určitá procentní zvýhodnění pro jednotlivé profese. Pracovníci ve školství, vědě, kultuře a nově i silničáři získají k základnímu platu od Nového roku bonus 14 procent, oproti 10 procentům letošním," řekl Škromach a dodal:

"Lékaři a zdravotní sestry nadále budou mít základní mzdu se 17 procentním bonusem a stejně na 25procentním bonusu zůstanou i státní zaměstnanci a zaměstnanci ve státní či veřejné správě. Vláda vytvořila i novou kategorii s bonusem 40 procent k základnímu tarifu. Tvoří ji policisté, hasiči a vězeňská služba. U nich představuje navýšení asi 3500 korun proti letošku," poznamenal ministr.

"Průměrný plat zaměstnanců ve veřejných službách a správě - vyjma pedagogických pracovníků a příslušníků bezpečnostních sborů - by měl vzrůst v roce 2005 proti roku 2004 o asi 5,2 procenta," okomentovala rozhodnutí vlády předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám