Hlavní obsah

Některé zábavní parky a koupaliště se otevřou později

Právo, svj

Řada zábavních parků, aquaparků a koupališť obnovila v pondělí provoz. Někde se ale rozhodli, že otevřou až později. Milovické Mirakulum či centrum Svět Techniky v Ostravě naopak otevřely své brány už předminulý týden.

Foto: Novinky

Bazény

Článek

„Otevíráme a vládní nařízení budeme striktně dodržovat,“ řekl Právu marketingový ředitel brněnského BRuNO family parku Lukáš Bureš. Návštěvní limity si pohlídají snadno. „Počet návštěvníků vidíme s každou zakoupenou vstupenkou,“ dodal.

Také zábavní vědecký park VIDA! v Brně se v pondělí opět zpřístupnil, a to jak jeho venkovní, tak i vnitřní expozice. „Hygienická pravidla jsou standardní – stoprocentní výměna vzduchu, dostatečné množství dezinfekce pro služební i osobní potřebu a pravidelná dezinfekce exponátů. Návštěvníky budeme také nabádat k tomu, aby dodržovali předepsané rozestupy,“ upozornil ředitel science centra Lukáš Richter.

Přehledně: Omezení, která platí i po dnešku

Domácí

Plzeňská Techmania Science Center v pondělí otevřela dětskou skupinu Koumáci, hlavní budovu a 3D planetárium však veřejnosti zpřístupní až příští úterý. Provoz tam rozdělí do pěti časových bloků tak, aby se návštěvníci z jednotlivých bloků nepotkali. Počet návštěvníků v každém bloku bude omezen tak, aby na každého návštěvníka bylo minimálně 20 metrů čtverečních. „Mezi bloky budeme prostor čistit a dezinfikovat,“ doplnil ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

Aquapark chce větší uvolnění

Také v Liberci iQPark obnoví provoz teprve příští týden, a to 1. června na Mezinárodní den dětí, iQLANDIA následně 5. června. „Máme vytvořeno prostředí, kde není důvod k obavám z nákazy,“ sdělil Právu ředitel libereckého science centra Pavel Coufal. „Exponáty máme již rozmístěny v dostatečných odstupech, ty rizikové, jako například obtiskování těla, jsme na čas vyřadili,“ dodal.

Během uzavření v iQLANDII stejně jako v řadě jiných parků pracovali na vylepšování všech expozic. „Návštěvníci se tak můžou po otevření těšit na zvukovou věž na střeše science centra, kde si budou moci zahrát na masivní hudební nástroje, například xylofon nebo bubny. I ostatní expozice jsme doplnili o desítky nových exponátů. Jedním z nich je například měřič kalorií,“ doplnil Coufal.

Do bazénů se vracejí návštěvníci, ale jen pomalu

Domácí

Odhaduje, že kvůli koronaviru může centrum, kterým každoročně projde přes 400 000 lidí, přijít až o polovinu tržeb. Kvůli pandemii přichází o školní exkurze a zahraniční návštěvníky.

V pondělí se otevřely i velké aquaparky. Některé z nich ale kritizují limity pro počty návštěvníků nařízené vládou. Aqualand Moravia v Pasohlávkách na Brněnsku označil omezenou kapacitu na 300 lidí za likvidační. Vyhlášená bezpečnostní opatření podle něj nereflektují specifika aquaparku, který je nejen svou velikostí nesrovnatelný například s tradičním koupalištěm.

Vedení aquaparku vypočítalo, že při vyhlášených podmínkách připadá na jednoho návštěvníka Aqualandu „bezpečnostní zóna“ v průměru o velikosti dvoupokojového bytu. „Aktuálně vyhlášené podmínky jsou pro zařízení našeho typu naprosto ekonomicky likvidační. Naši návštěvníci však za to nemohou, proto jsme se po dlouhém jednání rozhodli otevřít. Nicméně dále usilujeme o to, aby vláda podmínky upravila v návaznosti na specifika provozu aquaparků,“ uvedl ředitel Petr Pavlacký.

Velké uvolňování. Učitelka nás nemohla udržet, museli jsme se obejmout, líčila žačka

Koronavirus

Aqualand Moravia za běžného provozu obslouží tisíce lidí denně. Pokud vláda nezmění podmínky tak, aby braly v potaz velikost zařízení, je podle Pavlackého možné, že aquapark provoz za těchto podmínek zase přeruší.

Reklama

Výběr článků

Načítám